Het onfris ruikende dossier rond de Gentse Ghelamco Arena heeft alweer een onregelmatigheid. Het nieuwe stadsbestuur ontdekte dat de vennootschap die het stadion beheerde en tijdens de vorige legislatuur werd ontbonden een put van maar liefst 3,3 miljoen euro achter. Voor het bestuur van burgemeester De Clercq is het “volstrekt onduidelijk waar die verliezen vandaan komen en hoe we dat zullen moeten opvangen.” Dat staat te lezen in Het Laatste Nieuws. Maar de oppositie is kwaad en wijst op de verantwoordelijkheid van het huidige bestuur, dat in grote mate dezelfde samenstelling heeft als het vorige bestuur onder Termont. 

Het dossier rond de Gentse Ghelamco-arena heeft altijd al een geurtje gehad volgens critici. Oud-burgemeester Daniël Termont (sp.a) klaagde auteur Ignace Vandewalle vorig jaar nog aan wegens beschuldigingen rond het dossier. En nu komt ook een financieel lijk uit de kast vallen. Vervelend voor het nieuwe stadsbestuur van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). Hij luidde immers eind vorig jaar nog ‘een nieuwe, politieke cultuur in met transparantie als hoogste goed’. Niet evident als je dezelfde coalitie leidt, aangevuld met een kleine lokale CD&V. En het ziet er naar uit dat De Clercq opnieuw alweer de borstels mag bovenhalen.

Stadsbestuur stuurt open brief naar oud-bestuurders nv Buffalo: Peeters en Tapmaz

3,3 miljoen euro. Dat is het verlies dat ‘nv Buffalo’ achterlaat. Dat is een vennootschap die het stadion moest beheren en recent werd ontbonden. Het nieuws brengt mogelijk de boekhouding van het Stadsontwikkelingsbedrijf Gent (SoGent) in de problemen. Als SoGent het verlies op zich neemt, gezien het instaat voor openbare immobiliën in Gent, is het mogelijk dat andere projecten in het gedrang komen.

De zaak is zo ernstig dat men een aangetekende brief heeft verstuurd naar oud-schepenen Christophe Peeters (Open Vld) en Resul Tapmaz (sp.a) – die laatste pleegde overigens begin dit jaar nog vluchtmisdrijf – waarin men om uitleg vraagt. Tapmaz en Peeters waren tot voor kort respectievelijk voorzitter gedelegeerd bestuurder van de cvba Arteveldestadion, de vennootschap verbonden aan nv Buffalo. In die brief, die Het Laatste Nieuws inkeek, vraagt huidige schepen van Stadsontwikkeling Sami Souguir (Open Vld) om volledige transparantie. “Want daar hebben we geen klaarheid over.”

(Lees verder onder de tweet.)

Oppositie verontwaardigd, oud-schepen Peeters relativeert en wijst er op dat die kosten al jaren meeslepen: “Gaat om kosten van voor 2011”

Hypocriet, zegt oppositiegemeenteraadslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA). “Men probeert te doen alsof men van niks wist”, zo zegt de N-VA-topper. “Maar dat is ongeloofwaardig. Het is de partijgenoot van schepen Souguir, Christophe Peeters, die samen met Daniël Termont van sp.a aan de basis lag van het stadiondossier. Peeters was ook jarenlang voorzitter van de nv Buffalo. Dat miljoenenverlies stond al jaren in de boeken. Als men dat niet gezien heeft, lag men dan de hele tijd te slapen?”

Die kritiek krijgt ruggensteun van Vlaams Belang. “Het feit dat de liberale schepen Souguir zijn partijgenoot Peeters een aangetekend schrijven stuurt over financiële verliezen, is een vreemde zaak die aantoont dat er wellicht meer aan de hand is”, zegt fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Wij eisen dan ook zo snel mogelijk een duidelijke uitleg. En niet in de beslotenheid van de raad van bestuur van SoGent, maar in alle openbaarheid op de gemeenteraad.”

Oud-schepen Peeters minimaliseert echter het nieuws en stelt dat het gaat om kosten die zijn gemaakt vóór de bouw van het stadion. “Het gaat om studiekosten en kosten voor afbraakwerken.” Bizar, want de bouw van het stadion ving aan in 2011. De kosten zijn dus bijna 10 jaar geleden gemaakt en nog steeds niet vereffend. Maar het is dus nog niet zeker of SoGent voor de verliezen zal mogen opdraaien.

Dat de zaak echter nog een staartje krijgt is bijna zeker. Zo is er immers ook de bizarre transactie van een parking die voor een appel en een ei werd verkocht door de nv Buffalo aan de cvba Arteveldestadion. De waarde zou bijna 4 keer minder zijn dan wat enkele jaren geleden publiekelijk werd meegedeeld. De brief van Souguir spreekt over een potentieel waardeverlies voor de stad van 800.000 euro. En het is sowieso vreemd dat het Gentse stadsbestuur via een aangetekend schrijven opheldering moet vragen over de financiële toestand van een vennootschap waar ze zelf jarenlang de dienst heeft uitgemaakt. Huidig schepen Filip Watteeuw (Groen) was bijvoorbeeld jarenlang bestuurder bij cvba Artevelstadion en is er vandaag zelfs voorzitter.

Lees ook:

Nieuwe klacht bij EU tegen Ghelamco Arena Gent