Het islamitische Selam College in Genk tekent beroep aan tegen hun geweigerde erkenning. Dat meldt het schoolbestuur in een persmededeling. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakte enkele dagen geleden bekend dat de school niet erkend zou worden na advies van de Belgische Staatsveiligheid.  

Enkele maanden geleden raakte bekend dat er vanaf het schooljaar 2019-2020 een islamitische middelbare school zou vestigen in Genk. Al snel bleek echter dat de omstreden Turkse Milli Görüs-beweging – dat nauwe banden heeft met de Turkse overheid – achter het initiatief zit voor de school. Daarop startte de Belgische Staatsveiligheid eind juni een onderzoek.

Uit dat onderzoek is gebleken dat de school niet in aanmerking komt voor een erkenning. Dat meldde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) enkele dagen geleden. “Naast voorwaarden inzake huisvesting en organisatie (zoals een akkoord met een Centrum voor Leerlingenbegeleiding) is een belangrijke voorwaarde dat je als school de Belgische grondwet en de internationale verdragen goedgekeurd in België respecteert. Dat gaat in het bijzonder over de rechten van de mens en van het kind.”

Islamschool in Genk of niet?

Maar het schoolbestuur van de islamschool legt zich niet zomaar neer bij die beslissing. “De Grondwet is geen vodje papier”, klinkt het in een persmededeling. “De inperking van een grondrecht (in dit geval het beginsel van vrijheid van onderwijs) kan uitsluitend in zeer uitzonderlijke omstandigheden (vb. bij aanzetten tot geweld). Onzes inziens is de nietigverklaring van een recht dat door de Grondwet wordt gewaarborgd, op basis van een subjectief geïnterpreteerde ‘kans op extremisme’ en een vage, niet nader gespecificeerde ‘ideologie die ingaat tegen de beginselen van de mensenrechten en andere grondslagen van de rechtstaat’, ongrondwettig.”

De school zal daarom binnenkort beroep aantekenen tegen de geweigerde erkenning, zo kondigen ze aan.