Het schooljaar is opnieuw begonnen en dat betekent direct ‘prime’ VRT-studiotijd voor Anuna De Wever en Toon Lambrecht van Youth For Climate (YFC). Zij mochten in het nieuwe praatprogramma ‘Vandaag’ hun plannen uit de doeken doen, waaronder de ‘Global Strike’ op 20 september. Ook keken ze terug op de dramatische exit van Kyra Gantois vorige week. “We hebben aan Kyra heel veel gehad en ik wist niet dat ze zei dat we haar kwalijk hebben genomen dat ze voor N-VA gestemd heeft”, klonk het. Gantois kaatste de bal echter al snel terug op Twitter: “Vreemd dat Anuna en Toon daar aan tafel zitten zonder dat ik op de hoogte ben gebracht.”

Anuna De Wever en haar organisatie zijn terug klaar om te spijbelen voor het klimaat, of tenminste om scholieren te laten spijbelen. De Wever is nu immers student. “Dat is ons handelsmerk ondertussen. We zijn begonnen met onze acties, dat was spijbelen en we waren burgerlijk ongehoorzaam. Het is duidelijk gebleken dat dat de enige manier is om uw stem te laten horen en aandacht te krijgen van de mensen en de politici. We gaan dat blijven doen”, zo zei de tieneractiviste via ‘Vandaag’. “We hebben veel concrete nieuwe acties gepland. We beginnen op 20 september met onze grote ‘Global strike’, dat is een spijbelactie. Die week zullen we veel acties hebben. Daarnaast gaan we elke maand blijven spijbelen, zoals de ‘Fridays for future’ over heel de wereld.”

De Wever en haar strijdkameraad Toon Lambrecht kijken ook terug naar de perceptieproblemen die hun organisatie heeft moeten verwerken vorig schooljaar en de aanslepende ruzie met Kyra Gantois.

Kyra Gantois: “Vreemd toch dat Anuna en Toon over mij praten zonder dat ik er ben?”

“We hebben als beweging meningsverschillen. We zijn heel snel en organisch gegroeid. Dan is het normaal dat er soms misverstanden zijn. We hebben aan Kyra heel veel gehad en ik wist niet dat ze zei dat we haar kwalijk hebben genomen dat ze voor N-VA gestemd heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is zeker niet zo”, stelt Lambrecht terloops. Hierna wordt ook ingegaan op de linkse stempel van de beweging. “Ik denk dat onze beweging in de linkse hoek is gedreven, maar we kunnen duidelijk zeggen dat dat niet zo is. Er is nood aan samenwerking. De klimaatproblematiek raakt iedereen en iedereen zal moeten meewerken aan oplossingen.”

Die uitlatingen schoten echter in het verkeerde keelgat van Gantois. “Vreemd dat Anuna en Toon daar aan tafel zitten en over mij praten zonder dat ik ook maar op de hoogte ben gebracht of daar aan tafel zat om mij te verdedigen?”, zo tweette de roodharige. “Wat zei ik nu weer over uitgesloten en de mond gesnoerd worden? Meer moet ik niet meer zeggen, denk ik.”

Vorige week stapte Gantois zelf op uit de YFC-protestgroep. “Ik ben het gewoon beu om behandeld te worden als een stuk stront, klonk het toen. Ze liet verder begrijpen dat het omwille van haar apolitieke stances en begrip voor de motivaties van Vlaams Belang-kiezers was dat ze opzij werd gezet. Gantois beloofde echter wel haar inzet voor het klimaat verder te zetten, maar op andere manieren dan samen met de ‘klimaatspijbelaars’.