Franse scholen moeten sinds deze week verplicht de Franse vlag en de vlag van de Europese Unie tonen, naast de woorden van het Franse volkslied.

Alle klaslokalen in het Franse basis- en middelbaar onderwijs moeten de nationale vlag, de woorden van de Marseillaise en het nationale motto ‘Liberté, Égalité, Fraternité’ tonen. Aanvankelijk werd het tonen van de Franse nationale symbolen voorgesteld door Éric Ciotti van het centrumrechtse Les Républicains.

Onderwijshervorming

Aanvankelijk klonk er kritiek op het voorstel, zo zou het te ‘nationalistisch’ zijn. Volgens Ciotti gaat het “om een belangrijke stap voorwaarts” die “leerlingen van jongs af aan van Frankrijk zullen leren houden”. Na veel discussie ging de regering van Emmanuel Macron (LREM) alsnog akkoord, maar de regering stond erop dat ook de EU-vlag getoond moest worden.

De wet maakte deel uit van de onderwijshervormingen die het Franse parlement in februari heeft goedgekeurd. Zo geldt de leerplicht vanaf nu vanaf drie jaar, in plaats van zes jaar. Ouders die zich niet naar de nieuwe wet schikken kunnen een boete van 1.500 euro verwachten. Het gaat slechts om een klein aantal gezinnen. 97% van de kinderen gaat in Frankrijk al naar het kleuteronderwijs.