Sylvie Goulard (MoDem), de Franse kandidaat-Eurocommissaris, werd dinsdagochtend door de Franse politie verhoord. De reden? Naar Goulard loopt een onderzoek omtrent de fictieve aanstelling van partijmedewerkers bij het Europees Parlement, zo weet De Standaard. Eerder nam ze naar aanleiding van de beschuldigingen al ontslag als Frans minister van Defensie.

Dat Goulard door Frans president Emmanuel Macron werd voorgedragen als Eurocommissaris deed een aantal waarnemers al de wenkbrauwen fronsen. Zo moest de centrumpolitica na één maand ministerschap al opstappen. De reden? Controverse omtrent – vooralsnog onbewezen – fictieve tewerkstelling.

In het Europees Parlement, waar Goulard van 2009 tot 2017 actief was, werd alvast een onderzoek geopend naar de beschuldigingen. Eind augustus concludeerde men volgens De Standaard dat er enkel “kleine administratieve onregelmatigheden genoteerd werden, maar niets systematisch of intentioneel”. De centristische politica betaalde verder 45.000 euro bruto terug aan het Europees Parlement.

Verhoor door de politie

Gisteren werd bekend dat Goulard in de Commissie-von der Leyen de post ‘Interne Markt’ kreeg, een zeer ruim domein gaande van industriebeleid tot digitale interne markt. Dinsdagochtend werd de kandidaat-Eurocommissaris evenwel door de Franse politie verhoord naar aanleiding van de (mogelijks) fictieve tewerkstelling van assistenten bij het Europese Parlement.