De Franse regering bindt de strijd aan met zogenaamd ‘genderstereotiep’ speelgoed. Ook in Nederland houdt de linksliberale Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) een gelijkaardig pleidooi. Dat schrijft Het Laatste Nieuws

De Franse staatssecretaris voor Economische Zaken Agnès Pannier-Runacher ondertekende samen met grote speelgoedfabrikanten, distributeurs en winkels een akkoord om ‘genderstereotypen’ bestrijden. “We willen werken aan de ontwikkeling van nieuw speelgoed, maar ook aan de manier waarop het in advertenties wordt vertegenwoordigd en de manier waarop het wordt verkocht”, zegt Pannier-Runacher.

Geen opdeling in jongens- en meisjesafdelingen

Volgens Pannier-Runacher ligt ‘genderstereotiep’ speelgoed mee aan de oorzaak van het feit dat er minder vrouwelijke wetenschappers zijn. Zo zou jongensspeelgoed meer gericht zijn op technische onderwerpen. Met het zogenaamde ‘Handvest voor een gemengde vertegenwoordiging van speelgoed’ zou de hele sector zich inzetten om de ‘genderneutrale’ vertegenwoordiging van speelgoed te verbeteren.

Zo zullen Franse speelgoedwinkels vanaf volgend jaar een einde maken aan afzonderlijke jongens- en meisjesindelingen. Daarnaast mag met niet meer per geslacht adverteren in folders. Medewerkers van een winkel mogen ook niet meer aan de ouders vragen of het product voor een jongen of een meisje is.

Gelijkaardig pleidooi in Nederland

Ook in Nederland houdt de linksliberale Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) een gelijkaardig pleidooi. Van Engelshoven wil dat speelgoedfabrikanten ook in Nederland dergelijk ‘genderstereotiep’ speelgoed bekijken. Vorig jaar hield ze al een gelijkaardig pleidooi in een TED-talk.