Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) hadden vandaag een afspraak op het paleis. Zo moesten de heren verslag uitbrengen en werd, volgens BELGA, hun opdracht verlengd. Tevens raakte bekend dat Vande Lanotte en Reynders met ‘nog maar’ zes partijen zullen werken. Groen en Ecolo vallen (momenteel) af. “Groen blijft beschikbaar”, reageert Groen-voorzitter Meyrem Almaci op Twitter.

Zo’n drie maanden na de Kamerverkiezingen zit federaal alles (nog steeds) vast en verder dan twee rondetafelgesprekken geraakten Vande Lanotte en Reynders (vooralsnog) niet. Toch lijkt er een beetje schot in de zaak te komen. Zo vallen er – met Groen en Ecolo – twee partijen af. De reden? Vande Lanotte en Reynders willen in de komende periode een aantal thema’s bespreken en beschouwen een samenwerking tussen N-VA en PS als de meest geprefereerde formule.

Dat de groenen voorlopig aan de zijlijn moeten staan was geen verrassing. Zo ziet Ecolo een regering met de N-VA niet zitten. Groen wil zusterpartij Ecolo dan weer niet loslaten. Geen verrassing dat de informateurs paars-gele optie eerst verkennen. Nochtans heeft ons land nood aan een andere koers: meer investeringen, ambitieuzer sociaal- en klimaatbeleid, andere budgettaire koers. Groen blijft beschikbaar”, reageert Groen-voorzitter Meyrem Almaci op Twitter.

De zes partijen die overschieten zijn N-VA, PS, sp.a, CD&V, Open Vld en MR.