Opnieuw is de PS verwikkeld in een schandaal. Het voormalige Luikse PS-kopstuk Stéphane Moreau brengt de nieuwe linkse Waalse regering van Ecolo, PS en MR in verlegenheid. Het Luikse Nethys, een semipubliek orgaan waarvan Moreau topman bleef, heeft immers in alle stilte de kabeloperator VOO verkocht aan het Amerikaanse investeringsfonds Providence Equity. Dat rapporteert De Tijd.

De Waalse gemeenten zijn kwaad. Zij zijn aandeelhouder in het half-openbare bedrijf Nethys, maar werden niet ingelicht over de deal met Providence Equity. Die verkoop dateerde al van kort voor de verkiezingen op 26 mei, maar raakte deze week pas bekend. Opnieuw blijkt Stéphane Moreau de spilfiguur. Hij werd eerder al aan de kant gezet bij de PS naar aanleiding van de zelfbediening en het gegraai bij de intercommunale Publifin, waar hij jaren de CEO was, maar zijn topfunctie bij Nethys kon hij behouden. En de nieuwste affaire roept opnieuw heel wat vragen op. Bij Nethys zeggen ze echter dat alle regels gevolgd zijn.

De tentakels van Publifin

Die Nethys-functie van Moreau dateert nog van 2005. Als topcabinetard kreeg hij de sleutels in handen van Publifin, toen nog Association liégeoise d’électricité (ALE). Onder zijn leiding werd de oude intercommunale een modern investeringsbedrijf dat zich overal begon in te kopen met publieke middelen; in de energiesector, in de telecom… De Publifin-pensioenkas ‘OGEO Fund’ kocht zich zelfs voor miljoenen in het Vlaamse ‘Land Invest’ van toenmalige topman Erik Van der Paal in. En met het opkopen van dagblad L’Avenir had Publifin zelfs een flinke tentakel in de media. In 2016 kwam echter aan het licht dat bestuurders bij Publifin – mandatarissen van de PS, de MR en het cdH – met riante zitvergoedingen voor overbodige of zelfs onbestaande vergaderingen publieke middelen versluisden naar de eigen vestzak.

Hoewel iedereen betrokken was, was de grootste ‘fall-out’ voor de PS. Moreau moest wijken bij Publifin (na het schandaal hernoemd tot ‘Enodia’). Hij verloor zijn sjerp als burgemeester van Ans en werd aan de kant gezet als PS-lid. Ook de kop van de luitenant van Moreau rolde: Toenmalig Publifin-voorzitter André Gilles werd eveneens uit de PS uit gezet. Zelfs Waals minister van Lokale Besturen en Steden Paul Furlan (PS) moest in de nasleep van de affaire opstappen. Toen wat later ook het Samusocial-schandaal uitbrak, werd de gehele PS uit de Waalse regering geduwd (al zit de partij nu wel weer stevig in het Waalse zadel).

De tentakels van Moreau

De structuur van Publifin SCIRL.
Het spinnenweb rond Moreau is nagenoeg even uitgebreid dan dat rond Publifin, thans ‘Enodia’.

Moreau bleef echter topman van Nethys, de onder-onderaanneming van Publifin (zie hiervoor de schema-afbeelding hiernaast). In die hoedanigheid wist Moreau dus kabeloperator VOO te verkopen. Dat zorgt voor zenuwachtigheid, want opkoper Providence staat bekend als een agressieve kostenknipper. Allicht staan tal van jobs nu op de tocht.

De Waalse politiek laat nu in nasleep van het nieuwste schandaal weten dat het eindelijk ‘over and out’ is voor “Moreau en zijn hele kliek”. Tenminste, dat zegt Ecolo-kopman Jean-Marc Nollet. Bij de PS zit men ook verveeld met de zaak, gezien men al genoeg imagoproblemen heeft, maar de nieuwe Waalse minister-president Elio Di Rupo – voorlopig ook nog PS-voorzitter – uit zich echter voorzichtiger. Dat hoeft in feite niet te verbazen, want Moreau is niet zo eenvoudig langs de kant te schuiven, zo noteert ook De Tijd.

Want zelfs als men Moreau aan de kant zet bij Nethys, wat de Nethys-top liet begrijpen door te stellen dat de voltallige directietop na de VOO-verkoop vertrekt, heeft Moreau al andere plannen lopende. Immers, een deel van de herstructurering bij Nethys was de verkoop van IT-dochterbedrijf WIN aan de Luikse ondernemer François Fornieri (van farmagigant Mithra). Diezelfde Fornieri zit mee in een consortium dat Nethys eveneens verloste van de verlieslatende groene-energietak Elicio, het vehikel waarmee de Luikse socialisten in 2014 de overname van de windenergie-onderdelen van het ter ziele gegane Electrawinds (destijds dan weer verbonden aan sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte) forceerden.

En wat blijkt? In juli werd opgemerkt dat Fornieri en Moreau twee nieuwe bedrijven mee hadden opgericht: Ardentia Tech en Holding. Op vragen over de publicatie van de oprichtingsakten in het Staatsblad was destijds te horen ‘dat het bedrijfsplan nog niet rijp is’. Ardentia wordt nu evenwel ingezet om de overgenomen activiteiten van Nethys in onder te brengen…

Lees ook:

Publifin: ‘Crony capitalism’ in België