De Turkse president Recep Erdogan (AKP) wil in de nabije toekomst zo’n 3 miljoen Syrische vluchtelingen terugsturen. Zij moeten dan naar een ‘veilige zone’ in het noorden van Syrië, alwaar Turkije ook een militaire aanwezigheid laat gelden. Dat liet Erdogan begrijpen tijdens een topmeeting in Ankara met de leiding van Iran en Rusland over de oorlog in Syrië. Dat schrijft Reuters.

Erdogan wil hiervoor de huidige veilige zone in Syrië uitbreiden tot Raqqa (momenteel Koerdisch/SDF-gebied) en Deir-ez-Zor, dat een heel eind naar het zuiden van het land toe ligt en door de Syrische overheid van president Bashar al-Assad wordt gecontroleerd. Sinds de invasie van Syrië door middel van ‘Operatie Olijftak’ controleert Turkije een aanzienlijk gedeelte in het noorden van het land, nadat het dit gebied afpakte van de Koerdische milities. 

Sinds het begin van het conflict in Syrië in 2011 vangt Turkije meer dan 3,5 miljoen Syriërs op. Afgelopen weken liet Erdogan weten dat deze opvang niet vrijblijvend is echter. De Turkse leider dreigde er zo mee ‘de poort naar Europa open te zetten’ als zijn land niet meer middelen en hulp krijgt. De Turkse president wil nu zo snel mogelijk een uitgebreide veilige zone in Turkije naar waar de Syrische vluchtelingen in Turkije kunnen gestuurd worden. Begin dit jaar riep Erdogan nog op tot een gelijkaardig plan.

Fundamenten voor vredevol Syrië, of groeit het Koerdisch-Turks conflict?

Erdogans plannen werden geopperd tijdens een persconferentie in het kader van de Ankara-top met Russisch president Vladimir Poetin en Iraans president Hassan Rouhani. Volgens Erdogan zou de top obstakels verwijderd hebben om te starten met een grondwetvormend comité, hetgeen de fundamenten kan leggen van een toekomstig, vredevol Syrië.

(Lees verder onder de tweet.)

Poetin zou daarbij hebben gezegd dat eens de terreurgroepen in het land zijn vernietigd, alle buitenlandse troepen het land moeten verlaten. Erdogan liet echter niet na om uit te halen naar de Koerden. Steun aan die milities “onder het voorwendsel van strijd tegen” IS zou immers onaanvaardbaar zijn. Hij voegde daaraan toe dat de echte dreiging in Syrië de Koerdische YPG zou zijn. De YPG is onderdeel van SDF, de Arabisch-Koerdische milities gesteund door de VS. Terwijl Amerika de Koerden beschouwt als een belangrijke bondgenoot tegen IS, ziet Ankara de Koerdische milities vooral als terreurgroepen verbonden met de Koerdische PKK, actief in Oost-Turkije.

Rond Idlib bevindt zich momenteel de laatste belangrijke aanwezigheid van jihadistische rebellen in Syrië. De situatie in deze regio was evenzeer een hoofdbrok tijdens de gesprekken.

Lees ook:

Erdogan dreigt met “opening poorten” naar Europa voor vluchtelingen

“Vier miljoen Syriërs in Turkije binnenkort terug naar Syrië”