Turks president Recep Tayyip Erdogan dreigt ermee de poorten naar Europa open te zetten voor vluchtelingen, indien Europa niet snel meer hulp biedt bij het tegenhouden en opvangen van vluchtelingen. Dat meldt Belga. De omstreden Turkije-deal komt zo onder druk te staan. 

Naast illegale migratie over zee bestaan er ook verschillende migratieroutes over land. Zo was de route via Turkije en Griekenland lang een veelgebruikte weg voor migranten uit het Midden-Oosten om naar Europa te komen. Na de omstreden deal tussen Turkije en de EU nam het aantal migranten dat via die weg Europa binnenkwam sterk af.

Erdogan: “Zullen de poorten moeten openzetten”

Maar Turks president Recep Tayyip Erdogan dreigt er nu mee die deal op te blazen. Dat zei hij op een partijmeeting in de Turkse hoofdstad Ankara. “We zullen de poorten moeten openzetten”, zo zei Erdogan aan leden van zijn partij. Erdogan vindt dat Turkije “niet de nodige steun van de wereld krijgt, in het bijzonder van Europa”. “Turkije kan de last niet in zijn eentje dragen”, besloot hij.

Vanwege spanningen aan de Turks-Syrische grens dreigen er volgens Erdogan opnieuw miljoenen nieuwe vluchtelingen te willen vertrekken naar onze regio. Daarom wil Turkije een beveiligde zone aan de grens met Syrië afbakenen, maar steun daarvoor vanuit de Europese Unie blijft uit, aldus de Turkse president.