Marc Dutroux (62) heeft bij de strafuitvoeringsrechtbank van Brussel opnieuw een verzoek ingediend om vervroegd vrij te komen. Dat meldt onder meer Het Nieuwsblad. De kindermoordenaar zit ondertussen al 23 jaar achter de tralies. Ook zijn kompaan Michel Lelièvre zou binnenkort kunnen vrijkomen met een enkelband.

Het Hof van Assisen veroordeelde kindermoordenaar Marc Dutroux (62) in 2004 tot een levenslange celstraf. In 2013 – na een derde van zijn straf te hebben uitgezeten – werd hij de eerste keer opgeroepen voor de strafuitvoeringsrechtbank. Hiervoor had hij reeds aangevraagd om met een enkelband vrij te komen. De rechtbank ging toen echter niet in op zijn verzoek.

Vorig jaar kondigde Dutroux al aan dat hij opnieuw zou proberen om vervroegd vrij te komen. Ter ondersteuning van zijn verzoek stuurde hij toen een brief naar de nabestaanden van zijn slachtoffers. Hij zou de rechtbank ook gevraagd hebben om deskundigen aan te stellen die moeten nagaan of er kans is op recidive.

Ook Dutroux’ kompaan Lelièvre wil vervroegd vrijkomen

Verder zal Dutroux ook een bewijs van verandering moeten leveren en aantonen dat hij gereclasseerd kan worden in de samenleving. De strafuitvoeringsrechtbank van Brussel zal hier op 17 oktober een oordeel over vellen.

Ook kompaan Michel Lelièvre vroeg enkele dagen geleden een vervroegde vrijlating onder elektronisch toezicht aan. Hij kreeg op het Dutroux-proces een gevangenisstraf van 25 jaar opgelegd. Reeds 23 jaar van deze straf is uitgezeten. Elke andere crimineel zou al vervroegd zijn kunnen vrijkomen, maar men vreest bij Dutroux en co de reacties vanwege de publieke opinie.