In Parijs heeft de politie zaterdag honderden radicaal-linkse activisten gearresteerd of beboet. Zo’n duizend ‘gele hesjes‘ en anarchisten van ‘Black bloc‘ infiltreerden een mars voor het klimaat en vandaliseerden de binnenstad.

De Franse politie was zaterdag met 7.500 agenten massaal aanwezig in Parijs. Men vreesde vooraf reeds gewelddadige incidenten met ‘gele hesjes’ en linkse activisten van ‘Black bloc’. Terecht zo bleek want met meer dan duizend kaapten ze een door de hoofdstad goedgekeurde mars voor het klimaat. Die laatste actie kon op zo’n 10.000 betogers rekenen. De organisatie van de klimaatmars deed op sociale media nog een oproep aan hun aanhangers om zich te distantiëren van de geïnfiltreerde individuen. 

Massale aanwezigheid van politie leidt tot meer dan 100 arrestaties 

Op verschillende plaatsen botsten de linkse activisten met de politie. Zo gooiden in zwart geklede en gemaskerde betogers met projectielen naar de gendarmes. Verder werd ook ingebroken in winkels en werden vuilnisbakken in brand gestoken. De Franse politie zette traangas in om de activisten terug te dringen.

Uiteindelijk werden meer dan 100 activisten opgepakt. Daarnaast kregen 174 personen een boete omdat ze zich op een plek bevonden waar het verboden was te demonstreren. Greenpeace, één van de organisatoren van de klimaatmars, haalde op Twitter nog uit naar de Franse politie. De organisatie keurt het gebruik van traangas tegen “niet-gewelddadige betogers en gezinnen” af.