De Duitse Bondsraad – de vertegenwoordiging van de zestien Duitse deelstaatregeringen –  wil naar eigen zeggen de symbolen van de Europese Unie beter beschermen tegen beledigingen. Zo wil het wetgevend orgaan dat er een gevangenisstraf van maximaal drie jaar of een geldboete komt voor minachting van de EU-vlag of -hymne.

Vrijdag nam de Duitse Bondsraad een wetsvoorstel aan dat minachting of belediging van de vlag of hymne van de Europese Unie strafbaar maakt. Mensen die die symbolen ‘verachten’ of ‘denigreren’ mogen zich verwachten aan een geldboete of een celstraf van maximaal drie jaar. Diegenen, die een in het openbaar aangebrachte EU-vlag verwijderen, vernietigen, beschadigen of verduisteren, kunnen zich aan een straf verwachten.

Vlag vertrappelen bij betoging

De Saksische minister van Justitie Sebastian Gemkow (CDU) verwees naar een voorval waarbij betogers in Saksen over een EU-vlag marcheerden. Volgens hem mogen dergelijke incidenten in de toekomst niet onbestraft blijven.

Tot nu toe werden enkel symbolen van andere landen in Duitsland beschermd tegen vernedering of minachting. Het wetsontwerp wordt nu naar de Duitse Bondsdag gestuurd. Het Duitse parlement beslist dan of ze het wetsvoorstel overneemt.