De Duitse regeringscoalitie van CDU, CSU en SPD heeft een akkoord gesloten om ervoor te zorgen dat Duitsland de klimaatdoelstellingen van 2030 haalt. Het ‘klimaatpakket’ zou tot 2023 minstens 40 miljard euro kosten.

Vrijdag zal de regering van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) een pakket maatregelen voorstellen, dat ervoor moet zorgen dat het land zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent zal verminderen ten opzichte van 1990. Het zogenaamde ‘klimaatpakket’ zou tot 2023 minstens 40 miljard euro kosten.

Vliegtuigtaks

De coalitiepartners – de christendemocratische CDU, de Beierse zusterpartij CSU en de sociaaldemocratische SPD – verschillen van mening over hoe de maatregelen gefinancierd moeten worden. De CDU/CSU wil dat de maatregelen Duitse bedrijven zo min mogelijk schaden, de SPD wil dan weer de kleine verdieners ontzien.

Het zou gaan om maatregelen zoals het uitbreiden van subsidies voor de kopers van elektrische auto’s, meer oplaadpunten, een hogere wegentaks, isolatie van gebouwen en het verhogen van een ‘groene taks’ op vliegtuigtickets. De regering zou ook denken aan een soort van koolstoftaks.