Het ‘reddingsschip’ van de Duitse ngo Mission Lifetime is gisteren onwettig Italië binnengevaren. Dat meldt Belga. Aan boord van het schip zitten meer dan 100 illegale migranten, maar Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) wil ze niet van boord laten in Italië. 

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Sinds het aantreden van de nieuwe rechtse Italiaanse regering worden zogenaamde ‘reddingsschepen’ met illegale migranten echter consequent geweigerd. Hun modus operandi zou immers de laatste, cruciale schakel zijn in een keten van mensensmokkel, zo vindt men.

Niet welkom in Italië

Maar ondanks dat verbod om aan te meren in een Italiaanse haven heeft het ‘reddingsschip’ van de Duitse ngo Mission Lifetime dat nu toch gedaan. Zonder dat het daar toestemming voor had is het schip gisteren de Italiaanse territoriale wateren binnengevaren, waarna het schip aanmeerde in de Siciliaanse haven van Pozzallo.

Volgens de woordvoerder van de Duitse ngo mocht het schip de Italiaanse haven ondanks het verbod binnenvaren omdat de situatie aan boord levensbedreigend was voor een aantal migranten. Daarom riep kapitein van het schip, Claus-Peter Reisch, de noodtoestand uit.

Maar Italiaans minister van Binnenlandse zaken Matteo Salvini (Lega) verzet zich met hand en tand. Sinds zijn aantreden zijn ngo-schepen met migranten niet meer welkom in Italië en riskeren ze zelfs een boete tot een miljoen euro. Na de regeringscrisis in Italië lijken de dagen van Salvini als binnenlandminister geteld, maar desondanks blijft hij zich verzetten. “Wetten en grenzen dienen geëerbiedigd en ik doe en ik zal alles doen om Italië te verdedigen.”