De docent ‘wereldbrede uitdagingen’ van de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen ging afgelopen week zijn boekje te buiten. Zo wou hij het examen vervangen door klimaatacties.“Het was choquerend”, stelt een studente tegenover de Gazet van Antwerpen.

Vorig week ontspoorde een les aan de Karel de Grote Hogeschool. Zo werden de studenten van het vak ‘wereldbrede uitdagingen’ aangezet om acties voor het klimaat op poten te zetten. Meer concreet moesten ze uiteindelijk Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) overhalen om “wegens de hoogdringendheid van de klimaatzaak de noodtoestand in de stad [uit te roepen]”. De studenten die zich hier niet voor wouden engageren kregen een alternatief: een klassiek examen. Wel kregen ze pas twee weken voor het examen de presentaties van zijn cursus van vorig jaar.

“Hij snapte niet dat anderen het met hem oneens konden zijn”

Verschillende studenten omschrijven de gebeurtenissen als “hallucinant” tegenover de Gazet van Antwerpen. Tevens reageerde de docent geërgerd wanneer de studenten zijn voorstellen niet pikten. “Hij zei dat het wél haalbaar was, als we met zijn allen genoeg moeite zouden doen. ‘Als we nu niets doen, kunnen jullie over enkele jaren niet meer gaan skiën’, riep hij. En: ‘Slavernij is ook niet afgeschaft omdat de meerderheid het wilde.’ Bizarre argumenten, vonden we, maar hij snapte niet dat anderen het met hem oneens konden zijn”, doet een studente haar verhaal tegenover de krant.

Verschillende studenten bleven geschokt achter. “Via Google kwamen we te weten dat de docent politiek actief is of geweest is. We voelen ons misbruikt”, klinkt het bij een student. En inderdaad: de docent was in het verleden zowel actief voor Groen als de PVDA. “Wilde hij ons overtuigen om actie te voeren voor het klimaat en dat dan inzetten tegen zijn politieke tegenstanders? Zo leek het alleszins wel”, klinkt het bij de studenten.

Hogeschool neemt afstand

Tijdens de les stuurden enkele studenten een mail naar het opleidingshoofd om de gebeurtenissen te laken. Daaropvolgend werd de docent uit de aula gehaald en was de les afgelopen. Dezelfde dag kregen de studenten verontschuldigingen van de hogeschool. “We willen ons als hogeschool expliciet distantiëren van zowel de werkwijze als de inhoud van deze les. We verontschuldigen ons voor de ontstane onrust en voor het feit dat we jullie les vroegtijdig hebben onderbroken”, klinkt het. De docent in kwestie zou nu op ziekteverlof zijn.