Het dienstencentrum van Houthalen pakt uit met een opvallende menukaart. Dat islamitische voedingsvoorschriften worden opgevolgd met het belastinggeld van de gemeente, is volgens OCMW-voorzitter Göksal Kanli (CD&V) een goede zaak. “Eindelijk bereiken we een groep mensen die amper het huis uitkwam”, laat hij weten aan Het Laatste Nieuws. Oppositiepartij BUUR vindt het een onbegrijpelijke zaak.

Een dienstencentrum is een ontmoetingsplaats verbonden aan een OCMW of vzw in Vlaanderen. Het is een centrale ankerplaats in de buurt die bezoekers informeert en leidt naar gepaste, bestaande zorg- en dienstverlening, doorgaans voor mensen die meer hulpbehoevend zijn. Het wordt betaald met middelen van de gemeenschap en in principe heeft iedereen uit de gemeenschap recht op steun.

De menukaart doet echter vermoeden dat het publiek voor dit dienstencentrum exclusiever is. Er valt geen druppel alcohol te bespeuren en er worden enkel halalmaaltijden opgediend. Volgens OCMW-voorzitter Göksal Kanli (CD&V) is dit een logische zaak. Aan Het Laatste Nieuws vertelt hij: “In 2018 gebeurde een rondvraag, een buurtonderzoek in Meulenberg. We wilden een dienstencentrum openen, maar vroegen aan de inwoners wat een drempel zou kunnen zijn om het centrum te bezoeken. Het serveren van alcohol en maaltijden die niet-halal zijn, bleek een van die drempels. Het gaat in veel gevallen om senioren, oudere mensen – al dan niet hulpbehoevend -, die we net uit hun huizen willen krijgen. Velen van hen hebben amper sociaal contact en leven in een isolement. We willen hen daar uithalen.”

Ook catering is Turks

Het stadsbestuur van Houthalen (van sp.a, Groen, CD&V en N-VA) selecteerde voor de toelevering van de maaltijden een Turkse cateraar. Göksal Kanli laat optekenen in Het Laatste Nieuws: “Inderdaad, met Turkse uitbaters, maar we zijn overeengekomen dat het menu gevarieerd zal zijn. Deze week staat er bijvoorbeeld schnitzel op het menu en stoofvlees-friet moet ook kunnen. Maar het wordt inderdaad halal bereidDe inwoners vonden het ook belangrijk de cateraar te kennen, herkenbaarheid is cruciaal.” Een maaltijd in het dienstencentrum kost zes euro.

We gaan onze werking moeten evalueren en het kan zeker dat er op termijn dingen worden aangepast of toegevoegd. Maar we zijn nog maar pas begonnen en willen vooral de drempel zo laag mogelijk blijven houden. Zo kunnen we zorgbehoevende mensen detecteren, ze samenbrengen en ze informeren. Ja, onze verantwoordelijke spreekt Turks, maar ook Nederlands. Andere vrijwilligers spreken ook allemaal Nederlands, maar ook Italiaans of andere talen. Meulenberg is nu eenmaal multicultureel.”

Oppositie boos

De oppositiepartij BUUR is echter niet tevreden met deze gang van zaken. Bij Het Laatste Nieuws reageert Stijn Van Dingenen: “Voor ons is het duidelijk dat zo’n eenzijdige aanpak indruist tegen elke vorm van progressieve evolutie”, luidt het. Als we de weg van de diversiteit verlaten en dienstencentra exclusief gaan richten op bepaalde groepen, visies of overtuigingen is het einde van een harmonieuze samenleving in zicht.

BUUR stelde in de gemeenteraad voor een vrije keuze voor iedereen en overal in te voeren. “Het kan voor ons niet dat mensen verplicht worden halal-maaltijden te nuttigen, maar het mag ook niet dat mensen de keuze niet krijgen. Bied alles aan: halal-maaltijd, vegetarisch of voor mensen met een allergie.”

Ik krijg steeds meer het idee dat onze Turkse schepenen naar gescheiden systemen, groepen en identiteiten willen gaan. Dat is alvast niet de samenleving waar ik in wil leven. We willen met de raad van bestuur van Zorg binnenkort samenzitten om de werking van Casino te evalueren en bij te sturen waar nodig.”

De zaak zorgt voor ophef op sociale media. Ook het Vlaams Belang reageerde al via Vlaams Parlementslid Chris Janssens. Op Twitter laat hij weten dat hij de beslissing “waanzin” vindt.