Het parket van Brussel is een onderzoek gestart naar kandidaat-Eurocommissaris Didier Reynders (MR). Een ex-geheim agent beschuldigt de uittredende vicepremier van witwassen en corruptie. Dat brengen De Tijd en L’Echo.

De ex-agent zou tussen 2007 en 2018 voor de Staatsveiligheid hebben gewerkt. Vanuit zijn functie op de economische sectie kreeg hij onder meer via informanten weet van dubieuze financiële praktijken op het kabinet van Didier Reynders (MR). De aantijgingen zijn ook gericht tegen een vertrouweling van de liberaal.

In zijn verhoor, schrijft De Tijd, verwijst de ex-geheim agent naar overheidsopdrachten en -aankopen, zoals de bouw van de Belgische ambassade in Kinshasa (Congo). Daarbij zou smeergeld zijn betaald. Verder komen ook de omkoping van wapenhandelaars en een Congolese verkiezingskandidaat ter sprake.

Gooit onderzoek roet in eten van duizendpoot Reynders?

Het parket bevestigt aan De Tijd en L’Echo dat het onderzoek loopt, maar houdt verder de lippen stijf op elkaar. Volgens de woordvoerder van Reynders zijn de aantijgingen “wellicht een montage van dezelfde kwaadaardige man die telkens weer probeert te beschadigen”. Ook Reynders zelf ontkent de beschuldigingen.

De liberaal is momenteel op weg naar het Eurocommissariaat Justitie. Normaal gezien zou hij die functie vanaf 1 november bekleden, maar mogelijks gooit het onderzoek nu roet in het eten van de liberaal. Daarnaast is het MR-kopstuk ook uittredend vicepremier en minister van Buitenlandse zaken. Hij treedt sinds de verkiezingen van 26 mei ook op als informateur voor de vorming van een federale regering, aan de zijde van Johan Vande Lanotte (sp.a).