Open Vld en CD&V moeten bepalen of N-VA aan boord blijft bij de gesprekken over de vorming van een federale regering. Dat zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo zondag op de Franstalige zender RTL-TVI. Hij kondigde eveneens zijn afscheid als voorzitter van de Waalse socialisten aan.

Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) voeren sinds net na de verkiezingen van 26 mei aftastende gesprekken voor de vorming van een federale regering. Een hele uitdaging, zo blijkt, aangezien er meer dan 100 dagen na de verkiezingen nog maar weinig schot in de zaak lijkt te komen. 

Zo schoven de PS, de grootste partij van Wallonië en N-VA, de grootste van Vlaanderen, officieel nog niet bij elkaar aan tafel. Er zou wel sprake zijn geweest van informele gesprekken tussen de onderhandelaars van beide partijen, waaronder ook Di Rupo en Bart De Wever (N-VA).

Vlaamse meerderheid in federale regering staat of valt met N-VA

Of de federale regeringsvorming nu verder richting paars-geel moet bewegen, hangt voor afscheidnemend PS-voorzitter Elio Di Rupo af van CD&V en Open Vld. Zij moeten volgens hem bepalen of N-VA aan boord mag blijven. Een federale regering zonder N-VA betekent eveneens een federale regering zonder meerderheid aan Vlaamse zijde. Iets wat de Vlaamse liberalen tot nu toe alvast niet zagen zitten.

(Lees verder onder de tweet.)

In ieder geval heeft het informateursduo nog tijd tot begin oktober om iets tastbaar te presenteren aan de koning. Momenteel werken Vande Lanotte en Reynders al wel concreet rond thema’s zoals migratie, werkgelegenheid en pensioenen. Voorstellen hier rond zullen dan worden voorgelegd aan de paars-gele partijen: de PS, MR, N-VA, sp.a, Open Vld en CD&V.

Lees ook:

N-VA en PS ontmoetten elkaar onlangs in het geheim