Zullen de N-VA en het Vlaams Belang ooit samen besturen? Volgens Antwerps VB-kopstuk Filip Dewinter alvast wel. “De ‘powers that be’ binnen de N-VA hebben de intentie om het cordon te breken”, laat hij optekenen in een interview met De Zondag.

Het waren enkele bewogen weken voor VB-kopstuk Filip Dewinter. Zijn rechts-nationalistische partij haalde bij de Vlaamse verkiezingen van 26 mei een score van meer dan 18% en werd daarmee de tweede partij. Enkele weken later dook de naam van Dewinter plots op in de Kris Van Dijckaffaire. Zijn vriendschappelijke connectie met Maurice De Velder, de baas van P-magazine (die het nieuws over Van Dijck naar buiten bracht, red.), zorgde ervoor dat enkele N-VA-leden hem aanwezen als verantwoordelijke voor het lek.

“Van dat gerucht is niets aan”, stelt Dewinter nu in een interview met De Zondag“Ik ken Maurice, ja, net zoals andere politici hem kennen. Ik beschouw Kris als een politieke kameraad.”

“Tweelingbroer” Francken

Het Antwerps VB-kopstuk ziet dan ook sterke gelijkenissen tussen zijn partij en de N-VA. Zo noemt hij Theo Francken zelfs zijn “tweelingbroer”. “Wat ik allemaal lees van hem op sociale media, ik zou het niet beter kunnen”, stelt hij. “Ik voel me vereerd dat hij mij wil kopiëren.”

Dewinter zag zijn partij – in zijn intussen 32-jarige politieke carrière – echter nog geen enkele keer mee besturen. Zowel op lokaal als Vlaams en nationaal niveau wordt het zogenaamde ‘cordon sanitaire’ (de afspraak om niet met het VB te besturen) in stand gehouden. De N-VA zal hier volgens Dewinter evenwel verandering in brengen.

(Lees verder onder de tweet.)

Cordon zal volgens Dewinter eerst op Vlaams niveau sneuvelen

“Hadden we een meerderheid, dan waren we wél vertrokken”, klinkt het bij hem. “De ‘powers that be’ binnen de N-VA hebben de intentie om het cordon te breken. Maar goed, niet getreurd. Het voorspel is ook belangrijk. We hebben voor het eerst een écht gesprek gevoerd over coalitievorming.”

In 2024 zal het cordon wel sneuvelen volgens Dewinter. Dan zijn er eerst Vlaamse verkiezingen, en daarna lokale. “Die volgorde is belangrijk”, verduidelijkt hij. “Nu was het omgekeerd. Geen enkele partij wou op lokaal niveau een coalitie maken met mijn partij uit schrik om Vlaams en federaal uit de boot te vallen. Dat zal anders zijn binnen vijf jaar.”