De Amerikaanse Democraten hebben dan toch een impeachment-onderzoek opgestart tegen president Donald Trump (Rep.). Dit ondanks dat Trump was ingegaan op het ultimatum van parlementsleider Nancy Pelosi (Dem.) en de klokkenluider-klacht zou vrijgegeven die de Oekraïne-hetze rond Trump deed rollen. Verder blijkt vandaag ook diezelfde klokkenluider “politieke bias” te koesteren tegen de president “in het voordeel van een rivaliserende kandidaat”. Dat vertelt een belangrijke figuur in de Amerikaanse regering via Fox News. De klokkenluider zou ook nog eens niet rechtstreeks zijn informatie verworven hebben.

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft een formeel ‘impeachment’-onderzoek (afzettingsonderzoek) opgestart tegen Donald Trump, stellende dat “de president verantwoordelijk moet gehouden worden” voor zijn “verraad aan de eed van zijn mandaat, verraad aan onze nationale veiligheid en het verraad aan de integriteit van onze verkiezingen.” De dure woorden komen er een dag nadat Pelosi Trump een ultimatum had gegeven om de klokkenluidersklacht vrij te geven. Die klacht gaf aanleiding tot het Wall Street Journal-artikel dat stelde dat Trump steun voor Oekraïne zou hebben ingehouden omwille van binnenlandse politieke motieven. Trump is nochtans ingegaan op het Democratisch verzoek en heeft bevolen om de klacht vrij te geven én om het transcript van het telefoontje met de Oekraïense president te ontsluiten.

Wat is er nu allemaal aan de hand met Trumps telefoontje, Biden en Oekraïne?

Vorige week bracht The Wall Street Journal naar buiten op basis van een klokkenluidersrapport dat Trump in juli 400 miljoen dollar aan militaire steun zou hebben ingehouden aan Oekraïne alvorens een telefoongesprek te hebben met de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky. Dit in het kader van een drukkend verzoek om Joe Biden en zijn zoon Hunter Biden te onderzoeken. Trump ontkent onregelmatigheden, maar heeft wel toegegeven over de Bidens te hebben gesproken met president Zelensky.

Oud-vicepresident en huidig presidentskandidaat Joe Biden (Dem.) gaf daarentegen eerder zelf toe om tijdens zijn mandaat in 2016 Oekraïne succesvol onder druk te hebben gezet om openbaar aanklager Viktor Shokin te ontslaan, die onderzoek deed naar gasfirma Burisma, alwaar de zoon van Biden – Hunter Biden – bestuurslid was.

Dinsdag eiste Pelosi dat Trump tegen ten laatste donderdag transparantie zou scheppen in het hele dossier. Trump moest daarom de klacht ontsluiten van de klokkenluider. Trump is hier echter op ingegaan én wil ook het volledige transcript van zijn gesprek met Zelensky vrijgeven, maar de Democraten hebben bloed geroken en willen niet lossen.

Pelosi heeft vandaag dus het impeachment-onderzoek, hetgeen in feite al gestart was, nu ondersteund. Pelosi doet dit na groeiende druk vanwege meer radicale leden binnen haar partij. Specifiek haalt Pelosi aan dat Trump de wet heeft overtreden door niet onmiddellijk de klokkenluidersklacht vrij te geven. Pelosi citeerde een getuigenis die stelde dat de ‘Director of National Intelligence’ (staatssecretaris inlichtingendiensten Joseph Maguire) het ontsluiten van dat rapport tegenhield en zei: “Dit is een overtreding van de wet. De wet is ondubbelzinnig.”

Democraten vingen telkens bot in jacht op Trump, maar nu ook?

Of de tactiek van Democraten zal slagen is evenwel nog maar de vraag. Het is niet de eerste maal dat Democraten met ‘impeachment’ (afzetting) dreigen jegens Trump. Ook rond de zogenaamde ‘Russiagate’-affaire nam men het woord meermaals in de mond, maar telkens beten de Democraten in het stof omdat er geen bewijs kon gevonden worden. Verschillende commentatoren zijn dan ook sceptisch.

(Lees verder na de tweet.)

Bovendien kan het manoeuvre zelfs een boemerang worden die Bidens kandidatuur beschadigt, gezien de eerdere uitspraken van Biden over zijn eigen betrokkenheid in Oekraïne land toen hij vicepresident was. Als overrijpe kers op de taart blijkt de klokkenluider – die zijn informatie niet rechtstreeks verkreeg – dan ook nog eens een politieke tegenstander te zijn van Trump en “politieke bias” te koesteren tegen Trump, in het voordeel van “een rivaal […] van de president.” Over welke rivaal het gaat, is niet vrijgegeven.

En in mei kwam nog een rapport naar boven van CNN waaruit bleek dat drie Democratische senatoren de regering van Oekraïne eveneens hadden aangeschreven met de vraag waarom vier onderzoeken werden afgesloten die belangrijk waren voor speciaal onderzoeker Robert Mueller zijn Rusland-onderzoek tegen Trump. In de brief impliceerden ze dat de Amerikaanse steun aan Oekraïne op het spel stond. Dat lijkt sterk op wat de Democraten nu Trump van beschuldigen: Een buitenlandse macht onder druk zetten om de binnenlandse politiek te beïnvloeden.