In de Verenigde Staten hebben de Democraten in het Huis van Afgevaardigden de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gedagvaard om documenten met betrekking tot contacten tussen de regering van Donald Trump (Rep.) en de Oekraïense regering. De Democraten begonnen afgelopen week een ‘impeachment’-procedure tegen Trump.

De ‘impeachment’- of afzettingsprocedure volgt op een klacht van een klokkenluider over de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). Volgens de klacht zou Trump politieke gunsten hebben verzocht bij de Oekraïense president, die hem zouden kunnen helpen herverkozen te raken. Volgens de Democraten zou Trump de nationale veiligheid en de integriteit van de verkiezingen in de VS zo in gevaar hebben gebracht.

Ontslag Oekraïne-gezant

De Democraten vroegen voorts vijf functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken om onder eed te getuigen. Een van die functionarissen, gezant aan Oekraïne Kurt Volker, nam vrijdag ontslag. De reden voor het ontslag is niet onmiddellijk bekend.

Het Witte Huis heeft op woensdag een afschrift van het telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vrijgegeven, kort nadat de Democraten een ‘impeachment’-procedure hadden opgestart tegen de president. In het telefoongesprek vraagt Trump om een onderzoek naar de familie van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Het afschrift geeft geen blijk van een dreigement van het onthouden van militaire hulp als er geen onderzoek werd opgestart, zoals de Democraten suggereerden.

Joe Biden zou er als Amerikaanse vice-president bij Oekraïne op hebben aangedrongen om de toenmalige Oekraïense procureur-generaal Viktor Shokin te ontslaan. Shokin onderzocht op dat moment het aardgasbedrijf Birisma Holdings, waar Hunter Biden een bestuursfunctie had. Volgens de toenmalige vicepresident vroeg hij om het ontslag van Shokin omwille van bezorgdheid over corruptie.