Nancy Pelosi (Dem.), de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft Amerikaans president Donald Trump (Rep.) een ultimatum gegeven om de klokkenluider-klacht rond Oekraïne vrij te geven. De deadline loopt af op donderdag. Rapporten zijn de afgelopen dagen naar buiten gebracht door The Wall Street Journal dat Trump in juli militaire steun zou hebben ingehouden aan Oekraïne alvorens een telefoongesprek te hebben met de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky. Trump zelf wijst dan weer met de vinger naar oud-vicepresident en huidig presidentskandidaat Joe Biden, ook lid van de Democraten. Die gaf eerder toe om tijdens zijn mandaat in 2016 Oekraïne succesvol onder druk te hebben gezet om openbaar aanklager Viktor Shokin te ontslaan, die onderzoek deed naar gasfirma Burisma, alwaar de zoon van Biden – Hunter Biden – bestuurslid was.

De Democraten slijpen hun messen. Na tal van pogingen om Trump te ontzetten uit zijn ambt, denken ze nu eindelijk beet te hebben. Verschillende Democraten uit sleutel-‘swing-districts’ gooiden reeds hun steun achter een formeel impeachment-onderzoek. Dit na rapporten over Trump die 400 miljoen dollar aan militaire steun voor Oekraïne zou hebben ingehouden, enkele dagen voordat hij de Oekraïense president zou hebben verzocht om Joe Biden en zijn zoon Hunter Biden te onderzoeken. Trump ontkent onregelmatigheden, maar heeft wel toegegeven over de Bidens te hebben gesproken met president Zelensky.

Democraten ruiken Trumps bloed in het water, maar vingen al eerder bot

Nancy Pelosi heeft Trump tot donderdag gegeven om transparantie te scheppen in het dossier. Volgens de Democraten heeft Trump een buitenlandse macht willen gebruiken om de huidige verkiezingscampagne te beïnvloeden. Trump moet daarom in een paar dagen tijd de klacht ontsluiten van de klokkenluider die de hele bal aan het rollen heeft gebracht. Zoniet dreigt Pelosi met “een volledig nieuw stadium in onderzoek” naar Trump.

Nog andere stemmen verzoeken zelfs een volledig transcript van het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky, iets dat Trump overigens niet uitsluit. Trump heeft daarnaast al gereageerd met te stellen dat het gesprek “grotendeels feliciterend was, [maar ook] grotendeels over het feit dat we niet willen dat vice-president Biden en zijn zoon bijdragen aan de corruptie die reeds bestaat in Oekraïne.” Trump krijgt hierbij ruggensteun van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, die de uitspraken bevestigt.

Het is niet de eerste maal dat Democraten met ‘impeachment’ (afzetting) dreigen jegens Trump. Ook rond de zogenaamde ‘Russiagate’-affaire nam men het woord meermaals in de mond, maar telkens beten de Democraten in het stof omdat er geen bewijs kon gevonden worden.

Lees ook:

Inlichtingencommissie VS ziet geen collusie met Rusland