De Amerikaanse luchtmacht heeft een video gepubliceerd waarbij een eiland, dat “geïnfesteerd” was met IS-strijders, werd ‘getapijtbombardeerd’. Met behulp van F-35- en F-15-jagers werd maar liefst 36.000 kilogram aan bommen gedropt op het Qanus-eiland in de province van Salah ad Din, te Irak.

“Zo ziet het eruit wanneer de F-15 en F-35-jachtvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht 36.000 kilogram aan bommen laten vallen op een gebied dat geïnfesteerd werd door Daesh (IS, red.)”, luidt de tweet van Operation Inherent Resolve-woordvoerder kolonel Myles Caggins III. De tweet werd ook in het Arabisch geplaatst, zodat de boodschap ook zeker lokaal gedeeld wordt.

Op de beelden is te zien hoe tal van explosies elkaar in korte sequentie opvolgen. Het hele gebied wordt opgelicht door de bommenzee. Andere video’s die intussen opdoken tonen immense rookpluimen na de aanval. De Iraakse regeringstroepen zijn op nog andere beelden dan weer vanop een gezonde afstand aanschouwend te zien, onverschrokken en onbewogen.

De laatste inlichtingen melden dat er nog veel IS-strijders, die de afgelopen maanden en jaren Syrië, Mosoel en Kirkoek hebben ontvlucht, verscholen zitten in de Iraakse provincie Salah ad Din, ietwat ten zuiden van Mosoel. Het eiland Qanus ligt er in de Tigris-rivier.

Bekijk ook: