N-VA-fractieleider Peter De Roover doet tegenover het Vlaamsgezinde weekblad ‘t Pallieterke de voorspelling dat de “brave Belgisch-gerichte partijen […] het confederalisme viezer gaan vinden dan onbestuurbaarheid”. “Had de N-VA nooit voor het confederalisme gepleit, dan zouden de traditionele partijen misschien zelfs zeggen: “Hé, zou dat confederalisme geen oplossing zijn?”, klinkt het bij De Roover.

Volgens De Roover zijn er federaal drie opties: “een nieuwe poging om het record te breken (onbestuurbaarheid), een regering met een meerderheid (wat neerkomt op de PS- of N-VA-kiezer in zijn gezicht spuwen) of vaststellen dat dit een politiek onland is en dat er structurele oplossingen moeten komen”. “Dat laatste heeft onze voorkeur, uiteraard. Wel kan ik u voorspellen dat heel wat serieuze pennen de tweede optie zullen bepleiten en een regering bestaande uit N-VA en PS zullen steunen, los van de inhoud van het regeerakkoord dat daar de basis van zou vormen”, stelt De Roover tegenover ‘t Pallieterke.

Dat bij de andere Zweedse partijen, Open Vld en CD&V, weinig affiniteit bestaat voor het confederalisme wijt De Roover aan emotioneel-dogmatische redenen. “België moet niet alleen behouden blijven, maar de analyse van de N-VA mag en zal onder geen enkel beding worden bevestigd”, klinkt het. “Had de N-VA nooit voor het confederalisme gepleit, dan zouden de traditionele partijen misschien zelfs zeggen: ‘Hé, zou dat confederalisme geen oplossing zijn?’ (cynisch) We zullen in de komende maanden zien wat de brave Belgisch-gerichte partijen verkiezen: het vieze confederalisme, of de vieze onbestuurbaarheid. Ik voorspel u dat ze het confederalisme viezer gaan vinden dan onbestuurbaarheid”, stelt De Roover tegenover ‘t Pallieterke.

‘Business as usual’-regering met de PS? “Onwijs”

De Roover doet de deur voor een staatshervorming met de PS allerminst dicht. Een samenwerking met andere doelen ligt moeilijker. “Om een groot staatsman (Kris Peeters, nvdr.) zijn woordgebruik te hanteren: een ‘business as usual’-regering met de PS vormen zou zeer onwijs zijn”, klinkt het. De reden? “De Zweedse regering kostte al bloed, zweet en tranen. In tegenstelling tot een eventuele regering met de PS moesten we dan nog niet eens iets tegen ons programma doen”, aldus De Roover tegenover ‘t Pallieterke.