Na een vergadering van meer dan 20 uur raakte vanmorgen, rond half 8, bekend dat de Zweedse partijen een regeerakkoord hebben. “We hebben een akkoord. Stevig pakket aan maatregelen voor een sterk Vlaanderen”, klinkt het bij toekomstig Vlaams minister-president Jan Jambon.

Nooit duurde het formeren van een Vlaamse regering langer dan Jambon I. Zo bereikten de onderhandelaars pas vanmorgen, na 126 dagen, een akkoord. Maar – althans volgens Jambon – mag het resultaat er zijn. “Hier staat een moe maar tevreden man”, laat hij tegenover Het Laatste Nieuws weten. Vooral de begroting, Vlaanderen kijkt aan tegen een tekort van zo’n 500 à 600 miljoen euro, gaf de onderhandelaars kopzorgen. Open Vld, N-VA en CD&V hadden immers een flinke verlanglijst, iets wat geld kost. 

De komende uren en dagen zullen er als volgt uitzien. Eerst, vanmiddag, zullen de kopstukken toelichting geven bij het regeerakkoord. Later volgden de partijcongressen, waarbij de leden van respectievelijk N-VA, Open Vld en CD&V hun fiat zullen (moeten) geven aan het regeerakkoord. Vaak is dit evenwel louter een formaliteit. Nadien zal de verdeling van de ministerposten bekend raken, volgt de regeerverklaring en geeft het Vlaams Parlement zijn fiat. 

Wat weten we al? 

Een aantal krijtlijnen raakten deze week al bekend. Zo komt er een ‘interne, Vlaamse, staatshervorming’. De contouren hiervan? Een afschaffing van de opkomstplicht voor lokale en provinciale verkiezingen. Verder verdwijnt de lijststem en neemt Vlaanderen het Waalse systeem over. Zo zal automatisch de persoon met de meeste stemmen in de coalitie de burgemeester worden. Verder zullen burgemeesters kunnen kiezen tussen een tricolore burgemeesterssjerp of een zwart-gele. Wel zouden gemeenten niet verplicht worden om te fusioneren en verdwijnen de provincies niet. 

Een andere prioriteit van Jambon I? Integratie. Zo zullen nieuwkomers naar alle waarschijnlijkheid moeten betalen voor het inburgeringstraject. Hoe groot die bijdrage zal zijn is nog niet duidelijk. Daarnaast zijn de Zweedse partijen het eens over het principe dat nieuwkomers eerst moeten bijdragen vooraleer ze kunnen genieten van het sociaal systeem. Over de concrete uitwerking is evenwel nog niets bekend.

Ook op socio-economisch domein zal de regering-Jambon I een aantal bakens verzetten. Zo moet de invoering van een jobkorting mensen met een laag inkomen meer financiële ademruimte geven. Deze maatregel zou, volgens De Morgen, zo’n 500 à 600 miljoen euro kosten. Wie en onder welke voorwaarden van deze maatregel zal genieten blijft vooralsnog onduidelijk.