De omstreden aandelendeal van Dominique Leroy heeft haar benoeming bij Nederlands telecombedrijf KPN dan toch getorpedeerd. KPN trekt de geplande benoeming van de ex-Proximus-topvrouw als CEO in. Ze zal CEO noch voorzitter van de raad van bestuur van KPN worden, zo luidt het bij het Nederlands telecombedrijf en in BELGA.

“De duurtijd van de procedures door de autoriteiten in België met betrekking tot Leroy is onduidelijk en onvoorspelbaar”, zo meldt KPN. De raad van toezicht binnen KPN stelt hierbij dat de timing en de onzekerheden daaromtrent het vertrouwen in KPN en bij de aandeelhouders kunnen schaden. De benoeming van Leroy wordt dus stopgezet. Leroy wordt ervan beschuldigd om gehandeld te hebben met voorkennis. Er werden zelfs al huiszoekingen uitgevoerd in dit kader.

KPN over Leroy: “We wensen haar het beste”

Leroys eerste contacten met KPN – alwaar ze een veelvoud zou verdienen dan wat ze kreeg bij Proximus – dateren van eind juni. Een maand later zou het dan al om een formele sollicitatie gaan. Eind juli verkocht Leroy dan haar 10.840 Proximus-aandelen voor 285.342,40 euro. Hierna startte beurswaakhond FSMA ‘volgens standaardprocedures’ een onderzoek op.

Volgens Leroy zelf had ze op het moment van haar aandelenverkoop nog niet besloten om Proximus te verlaten, al gaf ze wel al aan dat ze reeds gesprekken had met externe partijen waaronder dus KPN. De vakbonden hebben daar hun twijfels bij, die overigens al ongerust waren over de omvangrijke reorganisatie die door Leroy aangekondigd werd. Daar lopen nog steeds onderhandelingen over: Er worden 1.900 banen geschrapt en 1.250 nieuwe gecreëerd over een periode van drie jaar.

“Dit was een moeilijke beslissing voor de raad van toezicht gezien het parcours van Dominique Leroy als een erg geslaagde topvrouw”, zegt Duco Sickinghe, voorzitter van de KPN-raad van toezicht. “Maar de onzekerheid rond timing resulteert in een situatie die door de raad van toezicht beschouwd wordt als niet in het belang van KPN. We wensen haar het beste.” Bij Proximus liet bestuursvoorzitter Stefaan De Clerck (CD&V) al weten dat terugkeren van “Leroy bij Proximus […] niet aan de orde” is.

Lees ook:

Proximusvoorzitter De Clerck wil van loonplafond af