Zo’n drie maanden na de Kamerverkiezingen zit federaal alles (nog steeds) vast, iets waar informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) vandaag verslag over moeten uitbrengen bij de koning. Terwijl Reynders een Eurocommissariaat wist te bemachtigen, deed de naam van Vande Lanotte de ronde voor de functie van premier in de volgende federale regering. Sp.a-voorzitter John Crombez verwees vanmorgen deze geruchten alvast naar het rijk der fabelen. “Informateur Johan Vande Lanotte wordt geen premier”, klonk het duidelijk.

Vandaag brengen Reynders en Vande Lanotte voor de zesde keer verslag uit bij koning Filip, zo weet BELGA. Naar alle waarschijnlijkheid zou de vorst hun opdracht ook verlengen. Reynders evenwel oefent binnenkort het mandaat van Eurocommissaris uit.

Ook Vande Lanotte zou, althans volgens bepaalde geruchten, binnenkort een topfunctie kunnen uitoefenen namelijk het premierschap van een nieuwe regering. De argumenten voor deze comeback? De Oostendenaar ligt goed bij zowel PS als N-VA, was als informateur betrokken bij de regeringsvorming én is afkomstig van de grootste politieke familie (de socialisten).

Crombez: “Dat zal niet gebeuren”

Volgens sp.a-voorzitter Crombez zal Vande Lanotte echter “zeker geen premier [worden]”. “Vande Lanotte en Didier Reynders zijn weken geleden aangesteld als informateurs met als bedoeling dat ze onbevangen en neutraal aan hun opdracht konden beginnen”, stelt de socialist tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Voor Crombez zit Vande Lanotte “daar niet om deel uit te maken van een regering”. “Dat is heel duidelijk. Ik heb die geruchten ook af en toe horen passeren. Maar het antwoord op de vraag of het een optie is dat hij premier zal worden? Nee, dat zal niet gebeuren”, klonk het formeel.