Goed nieuws voor minister, informateur en kandidaat-Eurocommissaris Didier Reynders (MR): de corruptieklacht die tegen hem werd ingediend is gesponeerd door het Brusselse parket. Dit “bij gebrek aan enig misdrijf”, zo weet BELGA.

Reynders is momenteel op weg naar het Eurocommissariaat Justitie. Een corruptieklacht, leek even roet in het eten te gooien. Deze werd ingediend door Nicolas Ullens de Schooten, een ex-agent die tussen 2007 en 2018 voor de Staatsveiligheid werkte. Vanuit zijn functie op de economische sectie kreeg hij – naar eigen zeggen – onder meer via informanten weet van dubieuze financiële praktijken op het kabinet van Reynders (MR). De aantijgingen waren ook gericht tegen een vertrouweling van de liberaal. Volgens de woordvoerder van Reynders waren de aantijgingen “wellicht een montage van dezelfde kwaadaardige man die telkens weer probeert te beschadigen”.

In zijn verhoor verwees de ex-geheim agent naar overheidsopdrachten en -aankopen, zoals de bouw van de Belgische ambassade in Kinshasa (Congo). Daarbij zou smeergeld zijn betaald. Verder komen ook de omkoping van wapenhandelaars en een Congolese verkiezingskandidaat ter sprake. De ex-agent stelde uitdrukkelijk dat “voor het geval er vreemde dingen zouden gebeuren” hij “niet naar de parking in Cointe [gaat]”. Verder is hij “niet suïcidaal en [ziet hij] geen enkele reden om een eind te maken aan [zijn] leven”.

Het gevolg? Het parket startte een vooronderzoek. Dit werd, volgens de advocaat van Reynders, “bij gebrek aan enig misdrijf” geseponeerd.