Met het afhaken van Leuvens sp.a-burgemeester Mohamed Ridouani en federaal fractieleider Meryame Kitir leek het erop alsof haast geen enkel sp.a-kopstuk zich kandidaat wou stellen voor het voorzitterschap. Met de kandidatuur van Vlaams fractieleider Conner Rousseau komt daar nu verandering in. Volgens de 26-jarige kandidaat is het voor de sp.a “nu of nooit”. “Als we het niet samen doen, dan zal het gedaan zijn”, stelde hij tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’

Dit najaar organiseren de socialisten hun voorzittersverkiezingen. Verschillende toppers – zoals sp.a-fractieleider Meryame Kitir en Mohamed Ridouani – verklaarden evenwel geen kandidaat te zijn. Tot voor kort mikte alleen de (vooralsnog) onbekende Hannes De Reu op de voorzittersstoel. Daar komt met de kandidatuur van Vlaams fractieleider Conner Rousseau verandering. 

Rousseau: “Het is nu of nooit”

De jonge politicus – Rousseau is nog maar 26 jaar – heeft één doel: de sp.a terug laten winnen. “Na vijftien jaar verliezen hebben we een elektroshock nodig. Het is nu of nooit, en als we het niet samen doen, dan zal het gedaan zijn. De partij heeft nood aan iemand die begrijpt dat het in groep zal moeten gebeuren”, klinkt het. Rousseau verwijst op die manier subtiel naar de ruzietjes tussen onder meer Vilvoords burgemeester Hans Bonte en huidig voorzitter Crombez over de decumul.

Met de fundamenten van de socialisten is er volgens Rousseau niets mis. “Heel wat mensen worden warm van onze voorstellen, maar de partij laat hen koud”, analyseert hij tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’. De socialisten moeten volgens hem “weer mensen kunnen verleiden, ervoor zorgen dat ze naar ons luisteren en uiteindelijk ook voor ons stemmen”. Inhoudelijk moeten de socialisten – dixit Rousseau – niet als een bange eend reageren.

Het aanhouden van de lijn eens het standpunt werd bepaald, is volgens Rousseau zeker van toepassing wanneer het over migratie en integratie gaat. “We hebben al jarenlang ons standpunt bepaald, maar telkens weer schieten we in een kramp wanneer het over migratie gaat. Migratie moet gecontroleerd zijn, maar solidariteit staat bij ons centraal. Ik kan het niet meer aanzien hoeveel mensen op zee verdrinken. Daarom moeten we zorgen dat er dichter bij huis beterschap is voor hen, bijvoorbeeld met opvang en bescherming in de regio”, laat de ambitieuze kandidaat tegenover De Morgen optekenen.