De populaire komiek Dave Chappelle heeft een nieuwe zaalshow uitgebracht. Met ‘Sticks and Stones’, dat ook bij ons te bekijken is via de streamingsdienst Netflix, ontziet de Afro-Amerikaan niets of niemand. Het is echter vooral politieke correctheid die er aan geloven moet. En dat is niet naar de zin van tal van (linkse) recensenten die hem uiterst lage scores geven. Het brede publiek schaart zich echter achter Chappelle en onthaalt de show bijzonder positief.

Het is niet uniek dat critici uit de culturele wereld die in een zogenaamde ‘linkse bubbel’ leven, andere voorkeuren hebben en die laten blijken. Deze keer is het verschil echter opvallend groot. Op de populaire website ‘rotten tomatoes’, die recensies verzamelt en zo scores geeft aan films, haalt de show amper 23/100 bij de professionele critici. Een uitslag die doorgaans gaat naar uiterst slechte films en flops. Bij de publieksscore zien we echter een gans ander beeld, daar haalt de show maar liefst 99/100.

score rotten tomatoes

Chappelle niet politiek correct genoeg

De verklaring ligt allicht voor de hand. De comedy-show haalt enkele politiek correcte stokpaardjes door de mangel: De holebi-lobby, #MeToo, de verontwaardigingscultuur, het monddood maken van ‘incorrecte’ komieken, allemaal moeten ze er aan geloven.

Chappelle, die overigens zwart is én moslim, stond vroeger ook hoog aangeschreven bij critici. Nu hij echter grappen maakt over hun heilige huisjes is zijn aanzien daar snel weggeslonken.
Die grappen zijn nu “kwetsend” en “wreed” volgens zijn linkse tegenstanders. De ooit gevierde komiek zou daarom “niet meer mee zijn met de tijd”. Het ziet er echter naar uit dat de rest van de wereld daar niet mee akkoord is, en genoeg heeft van ‘woke’ recensies.