Buurtbewoners van het Brusselse Maximiliaanpark zijn de overlast van de illegale migranten die er verblijven beu. Daarom vragen ze de politiek (opnieuw) om een oplossing voor het probleem dat inmiddels al jaren aansleept. “We zijn geduldig geweest, maar het gaat niet meer”, klinkt het aan Het Laatste Nieuws

De problematiek van de illegale migranten te Brussel sleept nu al enkele jaren aan. Veelal betreft het migranten die in België geen asiel willen aanvragen en illegaal in ons land verblijven. Ze hangen in en rond het Brusselse Maximiliaanpark en zorgen er voor veel overlast zoals dagelijkse steekincidenten. Ambtenaren mochten er – gelet op de onveiligheid en diefstallen – niet meer te voet langs het Brusselse Maximiliaanpark wandelen.

Maximiliaanpark blijft populair

Toen de Tour de France in Brussel passeerde, kon het intussen beruchte Maximiliaanpark plots ontruimd worden. Niets met de Tour te maken, zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) toen echter. Een dag nadat de tourkaravaan ons land uit was, stroomde het Maximiliaanpark echter al opnieuw vol met migranten. Dat is zo tot op de dag van vandaag. Buurtbewoners zijn de situatie beu.

“We willen wel menselijk blijven, en we willen hen helpen, maar dit is overdreven”, getuigt één van de vrouwelijke buurtbewoners. “Het is zo onveilig, wij durven niet meer buitenkomen, mijn familie durft niet meer bij mij op bezoek komen. Het is schandalig, het moet gedaan zijn. Ze zijn vaak dronken en vandaliseren de buurt. En het gebeurt ook wel eens dat ze om 1 uur ’s nachts vuurtjes maken.”

Schepen van Openbare Netheid Zoubida Jellab uitgenodigd

Andere buurtbewoners vallen de vrouw bij. “We zijn geduldig geweest, maar het gaat niet meer. Meisjes zijn aangerand, er zijn ratten en ik zag al een man naakt rondlopen.” Het is genoeg geweest, vindt men. Daarom nodigde men woensdag Brussels schepen van Openbare Netheid Zoubida Jellab (Ecolo) uit om te komen kijken naar het probleem en om haar te vragen om een oplossing.

Jellab stelt dat ze de buurtbewoners begrijpt, maar dat we ook de migranten niet mogen vergeten. “De inwoners zijn het beu en voelen zich vergeten. Maar ik moet een balans kunnen maken tussen de migranten en de omwonenden.”

Lees ook:

Tour weg uit Brussel en Maximiliaanpark opnieuw vol met illegalen