De voetbalwedstrijd tussen Club Brugge en Galatasaray zorgt nu al voor onrust, en de match moet nog beginnen. De politie van Brugge heeft de handen vol met Turkse hooligans. In Sint-Andries werden rond de middag zo’n 27 Turken opgepakt. Ze liepen rond met knuppels en “pyrotechnisch materiaal”, rapporteert Het Laatste Nieuws.

De Turken die werden opgepakt hadden zelfs geen voetbalticket op zak, dus te vermoeden valt dat ze louter voor hooligangeweld naar België reisden. De politie bevestigt de arrestaties en liet weten dat de ordediensten nog de hele dag, avond en nacht alert blijven.

Brugge: Elke Turk in 1 km rond het stadion moet ticket hebben

De politie wil echter niet kwijt hoeveel manschappen er de komende uren worden ingezet. “Maar onze diensten zullen overal zichtbaar aanwezig zijn. Zowel in en rond het stadion als in de binnenstad”, zo liet woordvoerster Lien Depoorter HLN eerder al weten.

In 2002 liep een wedstrijd tussen Club Brugge en Galatasaray danig uit de hand. Aan de Platse werd toen een wagen met Turkse fans tegengehouden door Brugse hooligans, waarna ze met stokken met nagels op de wagen begonnen slaan. De bestuurder van de wagen werd KO geslagen en enkel de politie kon erger vermijden. Ook voor dit incident waren er al rellen in de binnenstad met Turkse supporters. 

Om dit soort wantoestanden te voorkomen hebben de autoriteiten enkele maatregelen genomen. Binnen een straal van 1 kilometer rond het stadion “moeten dranken in niet-versplinterbare bekers geschonken worden”, bijvoorbeeld. Depoorter voegde eraan toe dat “alle Turkse supporters […] daarenboven ook een geldig stadionticket op zak [moeten] hebben. Ook nachtwinkels en supermarkten in de binnenstad mogen geen drank in glazen verpakking verkopen in die tijdspanne.”