De Britse premier Boris Johnson (Con.) heeft aangekondigd dat hij het Britse parlement om verkiezingen in oktober zal vragen. Johnson leed dinsdag een zware nederlaag tijdens zijn eerste stemming als premier. De regering van Johnson en het parlement zijn in een bitse strijd verwikkeld over de controle van de Brexit. 

De Britse premier Boris Johnson (Con.) leed maandag een zware nederlaag tijdens zijn eerste stemming in het Lagerhuis als premier. Het Lagerhuis stemde met 328 voor en 301 tegen om de controle van de agenda over te nemen, wat de parlementsleden toestaat om vandaag over een wetsvoorstel te stemmen dat vraagt om een uitstel van de Brexit.

Nieuwe verkiezingen

21 leden van de Conservatieve Partij van Johnson, waaronder negen voormalige ministers, stemden eveneens voor. Zij worden de facto uit de partij gezet en zullen bij de volgende verkiezingen niet meer opkomen voor de Tories. Mogelijk staat parlementsvoorzitter John Bercow (Con.) hetzelfde lot te wachten.

Na afloop van de stemming zei Johnson dat hij nooit om het uitstel zou vragen dat door het wetsvoorstel wordt opgelegd. Volgens hem zou dat de “controle van de onderhandelingen aan de EU overleveren”. Als de parlementsleden vandaag het wetsvoorstel aannemen “zullen de mensen van dit land moet kiezen” in verkiezing in oktober, aldus Johnson.

Om een nieuwe verkiezing uit te schrijven heeft de Britse premier een tweederdemeerderheid nodig.De linkse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) liet verstaan dat zijn partij niet voor nieuwe verkiezingen zou stemmen, tenzij het wetsvoorstel om de Brexit uit te stellen werd aangenomen.