Het Britse parlement heeft het verzoek om nieuwe verkiezingen van premier Boris Johnson (Con.) opnieuw verworpen. Het parlement werd gisteren tot 14 oktober voor vijf weken geschorst. Johnson zei wederom dat hij niet om een Brexit-uitstel zal vragen.

Het was een vreemd schouwspel: de Britse oppositie die weigert de regering ten val te brengen om nieuwe verkiezingen te kunnen houden. Het parlement heeft het verzoek om nieuwe verkiezingen – om de Brexit-impasse te doorbreken – van premier Boris Johnson (Con.) opnieuw verworpen. Het is de tweede keer in een week tijd dat dit gebeurt.

Johnson: “Ik ga Brexit niet uitstellen”

Bovendien werd het parlement gisteren voor vijf weken geschorst tot 14 oktober. Hoewel het om een volstrekt wettelijke procedure gaat, vreest de oppositie dat Johnson hen op die manier buitenspel probeert te zetten. Verschillende parlementsleden droegen borden waarop “het zwijgen opgelegd” stond. Ook werd er “schande” geroepen naar de Conservatieven.

Gisteren werd een nieuwe wet van kracht die Johnson verplicht om uitstel voor de Brexit te vragen, tenzij hij een nieuw akkoord in de wacht kan slepen in Brussel. Volgens de Britse regering ondermijnt het parlement op die manier hun onderhandelingspositie, door het dreigement van een ‘no deal’ uit te sluiten.

Johnson bleef echter vastberaden. “Deze regering zal doorgaan met het onderhandelen over een overeenkomst, terwijl ze zich voorbereidt om zonder overeenkomst te vertrekken”, zei de premier. “Ik zal naar die cruciale top op 17 oktober gaan en hoeveel middelen dit parlement ook bedenkt om mijn handen vast te binden, ik zal ernaar streven om een overeenkomst in het nationale belang te bereiken. Deze regering zal Brexit niet langer uitstellen.”

Britse premier gedwarsboomd door parlement

De linkse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) zei dat zijn partij pas verkiezingen wil als een uitstel van de Brexit wordt vastgelegd. “We zijn niet bereid om de ramp van een ‘no deal’ te riskeren voor onze gemeenschappen”, klinkt het.

Drie jaar nadat het Verenigd Koninkrijk in een referendum besliste om uit de Europese Unie te stappen is er nog altijd geen eind in zicht in de Brexit-saga. Johnson, die beloofde op 31 oktober met of zonder akkoord uit de EU te stappen, wordt in zijn plannen gedwarsboomd door het parlement. Hij verloor sinds het zomerreces alle zes stemmingen in het Lagerhuis.