Leerlingen en ouders betoogden tegen de beslissing van de Priory School in Lewes, in Oost-Sussex, om het schooluniform verplicht ‘genderneutraal’ te maken. De school wil naar eigen zeggen de “ongelijkheid aanpakken” en tegemoet komen aan een handvol transgenderleerlingen.

Zo’n 150 leerlingen en ouders verzamelden aan de schoolpoort van de Priory School in Lewes, in Oost-Sussex. Zij betoogden tegen veranderingen aan het schooluniform. Zo werden rokken verboden en werden meisjes gedwongen om een broek te dragen.

“Ongelijkheid aanpakken”

“De politie was aanwezig op Mountfield Road, Lewes, op vrijdagochtend, waar een groep van ongeveer 100 volwassenen en kinderen protesteerden. De agenten namen contact op met de demonstranten en zij verlieten het gebied kort daarna. Er werden geen overtredingen gemeld”, zegt een politiewoordvoerster.

De veranderingen werden in 2017 ingevoerd om “ongelijkheid aan te pakken”. Aanvankelijk waren de regels enkel van toepassing op nieuwe leerlingen, terwijl oude leerlingen gewoon het oude uniform – met rok – konden blijven dragen. Vrijdag werd het algemene verbod ook voor andere leerlingen van de school ingevoerd. Meisjes die zich niet naar de nieuwe regels schikten, werden de toegang geweigerd.

“Genderneutrale rage loopt uit de hand”

Het ‘genderneutrale’ uniform werd volgens de school ingevoerd vanwege zorgen over de lengte van de rokken van de meisjes. Ook wil het schoolbestuur tegemoetkomen aan een handvol transgenders.  De grootste klacht van ouders en leerlingen is het feit dat ze een nieuw uniform moeten kopen, wat zo’n 130 euro kost. Het oude uniform kan weggegooid worden.

De kwestie maakte heel wat reacties los. “Als oud-student van Priory wil ik graag zeggen dat dit absoluut verdomd belachelijk is, en de protesterende ouders & studenten hebben mijn volledige steun. Deze hele genderneutrale rage is uit de hand gelopen”, zegt televisiepresentator en oud-leerling Piers Morgan. “Laat meisjes meisjes zijn en laat jongens jongens zijn.”