Volgens de Britse eerste minister Boris Johnson (Con.) worden er enorme vooruitgangen geboekt in het Brexit-debacle. Zo zou er een oplossing in de maak zijn voor de problemen met de Noord-Ierse grens, of de Ierse backstop.

Intussen nadert de Brexit-deadline van 31 oktober met rasse schreden. Dat is voor premier Boris Johnson (Con.) nog steeds de datum waarop de Britten de Europese Unie – al dan niet zonder akkoord – zullen verlaten. Nochtans stemde het parlement onlangs nog een wet die Johnson verplicht om uitstel voor de Brexit te vragen, tenzij hij Brussel kan verleiden tot een nieuw akkoord.

Bovendien werd het parlement tot 14 oktober geschorst, nadat het tweemaal een verzoek van Johnson om nieuwe verkiezingen te organiseren wegstemde. Desondanks toont de eerste minister zich vandaag hoopvol, in aanloop naar de cruciale Europese top van 17 oktober. “Er zal veel werk zijn, maar ik ga naar de top en ik ga een akkoord bereiken. Ik ben echt hoopvol”, stelt hij tegenover The Mail on Sunday.

Ierse backstop blijft heikel punt in Brexit-saga

Een belangrijk thema in de Brexit-saga is de regeling rond de Noord-Ierse grens of de Ierse backstop. Deze regeling zorgt ervoor dat wanneer de Britten de EU verlaten de situatie twee jaar hetzelfde blijft. Zo blijft er vrij verkeer van personen en goederen en komt er dus geen harde grens nabij Ierland. ‘Bojo’ en co willen de backstop al langer weg. 

Volgens premier Johnson is er evenwel ook hier een oplossing in de maak. “Er vindt een heel goed gesprek plaats over de manier waarop we de problemen met de Noord-Ierse grens moeten oplossen”, klonk het bij de voorzitter van de Britse conservatieven. “Er worden enorme vooruitgangen geboekt.” Ook vergeleek de flamboyante eerste minister het Verenigd Koninkrijk met de superheld de Hulk: “Hoe bozer de Hulk wordt, hoe sterker hij wordt en hij kan altijd ontkomen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Opvallend: Hoewel Johnson en de Britse regering stellen dat er gesprekken met de EU plaatsvinden – bijvoorbeeld over de backstop -, blijft EP-brexitcoördinator Guy Verhofstadt (Open Vld) dit formeel ontkennen. “Er wordt niet onderhandeld. Wij vragen om een alternatief te geven voor de problemen die je ziet. Maar dat doen ze niet. Ze geven uitleg over wat niet kan. Maar we horen al drie jaar wat niet kan. We willen weten wat er wél kan voor de Britten”, klonk het bij hem.

Lees ook:

Verhofstadt: “Er zijn geen nieuwe onderhandelingen met het VK”