Brexit jaagt meer en meer illegalen in bootjes over kanaal

0
691

De Britse kustwacht heeft dinsdag maar liefst 86 illegale transitmigranten onderschept op zee. Met kleine opblaasbootjes probeerden ze het Kanaal over te steken. Volgens de BBC gaat het om het hoogste aantal migranten die op die manier op één dag het VK probeert te bereiken. Een en ander zou te maken hebben met de brexit die mogelijk op 31 oktober doorgaat.

Het Britse departement van Binnenlandse Zaken deelt mee dat het dinsdag twee boten tegenhield met 26 migranten in. Hierna onderschepte de grenspolitie nog eens twee boten. Twee andere groepen konden dan weer gevat worden toen ze reeds op het Britse strand waren. Een record, zegt BBC. De illegalen zijn afkomstig uit Iran, Afghanistan, Pakistan en de Filipijnen. Bij hen vrouwen en kinderen, maar vooral jonge mannen. Allen beweren minderjarig te zijn. Op die manier hebben ze meer kans op asiel.

Brexit zorgt voor meer boot-illegalen

Een en ander zou te maken hebben met de – allicht aanstaande – brexit. Dat zegt ook de Franse politicus Pierre-Henri Dumont (Les Républicains). Mensensmokkelaars gebruiken hierbij valse informatie; eens de brexit zou zijn voltrokken zouden de transitmigranten het Kanaal niet meer kunnen oversteken, alsof er dan ineens overal prikkeldraad, muren en grenswachten zouden worden opgetrokken op de Britse stranden. “De mensensmokkelaars verspreiden fake news”, zegt Dumont via BBC. “Ze vertellen de migranten dat ze het Kanaal niet meer zullen kunnen oversteken wanneer Groot-Brittannië de Europese Unie heeft verlaten. Maar dat is een leugen, het zal niets veranderen.”

Dumont gelooft ook niet dat zelfs als er overal veel meer “controles, politie-acties, camera’s, muren…” komen, dit iets zal veranderen omdat de illegalen na duizenden afgelegde kilometers niet afgeschrikt zullen worden, eens ze elke dag de Engelse kust kunnen zien vanuit Calais. De Franse politicus pleit er dan ook voor dat vluchtelingen rechtstreeks asiel zouden kunnen aanvragen via Britse ambassades in Europa in plaats van fysiek aanwezig te moeten zijn in het VK.

De Britse autoriteiten doen er naar eigen zeggen alleszins alles aan om op alle niveaus nauw samen te werken met de Franse autoriteiten tegen deze “gevaarlijke en illegale activiteit”. De Britse buitenlandminister Priti Patel (Con.) kwam vorige maand nog overeen met haar Franse collega Christophe Castaner (LREM) om de gezamenlijke acties tegen deze kleine illegale migratie via bootjes op te drijven. “Ik laat meedogenloze bendes van criminele mensensmokkelaars geen levens in gevaar brengen”, zei Patel toen. Dit jaar probeerden al zo’n 1.100 illegalen met een bootje het kanaal over te steken. In augustus alleen waren dat er maar liefst 336.

Lees ook:

VK wil vrij verkeer EU-burgers direct afschaffen bij Brexit