De diplomatieke crisis tussen Iran en Saoedi-Arabië, waarbij een belangrijke olie-installatie van dat laatste land sterk beschadigd werd bij een aanval, laat zich nu ook bij ons aan de pomp voelen. “Voor zowel benzine als diesel komt er zowat 5 cent per liter bij”, zegt Jean-Benoît Schrans van de Belgische Petroleum Federatie in Het Laatste Nieuws.

Wie 50 liter tankt zal morgen 2,50 EUR extra betalen. De prijzen van huisbrandolie stijgen vandaag al. Bij een bestelling van minimaal 2.000 liter neemt de maximumprijs met 6 cent toe tot 0,7203 euro per liter. Wie zo’n hoeveelheid bestelt, betaalt dus 120 euro méér dan voorheen.

Dat is een flinke sprong sinds de globale olieprijs begon te zakken enkele jaren geleden; de reden waarom brandstofprijzen, en dan vooral van diesel, zo hoog zijn in ons land is immers hoofdzakelijk wegens taksen. Ook afgelopen weken bleven prijzen zakken.

De oorzaak van de stijging ligt bij het opflakkerende conflict tussen Iran en Saoedi-Arabië. Vorige week werd een belangrijke olie-installatie aangevallen van de Saoedi’s nabij Abkaik. De Houthi-rebellen – gesteund door Iran – eisten de aanval op, maar militaire inlichtingen wezen erop dat de rebellen de aanval niet konden uitvoeren. Hierna werd Iran met de vinger gewezen. De spanning stijgt in de regio, nu militaire vergelding niet wordt uitgesloten.