Reeds acht dagen was de politie op zoek naar de vermiste Lutgarde Maes (67) uit het Oost-Vlaamse Sint-Maria-Oudenhove (deel van Brakel en Zottegem). Ook haar huis werd meermaals doorzocht, zonder resultaat. Maar mogelijk verrichtte de politie deze onderzoekshandelingen terwijl Maes zich – reeds dood – in de achtertuin bevond. Daar werd ze afgelopen vrijdag door de politie alsnog dood aangetroffen, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Het parket van Oudenaarde startte een moordonderzoek.

Vrijdag 6 september belde een ongeruste vrouw naar de politie. Ze had afgesproken met haar vriendin Lutgarde ‘Lut’ Maes (67), maar die kwam niet opdagen. Ook liet ze niets van zich horen. Dezelfde dag was ‘Lut’, die op latere leeftijd een filosofie-diploma behaalde, in de voormiddag nochtans gezien bij haar eigen huis. Maes’ vriendin bleek niet de enige persoon die zich zorgen maakte. “Op zaterdag hing dezelfde was aan de lijn als de dag ervoor”, zegt een buurvrouw via Het Laatste Nieuws. “Ik vond dat eigenaardig, want het was slecht weer. Normaal zou ze haar was wel binnenhalen. Zou ze daar toen al gelegen hebben?”

Politie deed maanden eerder al eens rondvraag naar mogelijke ruzie rond Maes

De politie had de voorbije week het huis van de vrouw wel een al enkele malen doorzocht, maar dat leverde niets op. Een ondervraging in de buurt zorgde eveneens niet voor een doorbraak. Afgelopen vrijdag werd daarom een opsporingsbericht gepubliceerd. Enkele uren later vonden agenten Maes echter in haar tuin. Een speurhond had de vrouw gevonden. Of de agenten nog eens de woonst aandeden op basis van een tip of naar aanleiding van eerder sporenonderzoek is niet bekend.

Ook over de omstandigheden of mogelijke aanleiding van Maes’ haar dood is nog niets bekend gemaakt. Het parket van Oudenaarde startte een moordonderzoek, maar deelt geen verdere commentaar. Opmerkelijk echter: enkele maanden geleden belde de politie reeds aan bij de buren. “We zaten in de tuin toen een agent aanbelde. Hij vroeg of we een luide vrouwenschreeuw hadden gehoord”, zo vertelt een buurtbewoner. “Dat hadden we niet. We hadden onze muziekspeler nogal luid staan. Misschien hadden we anders wel iets gemerkt.”