De Zweedse 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg hield maandag een emotionele donderpreek op de VN-klimaattop in New York. “Hoe durven jullie? Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden”, zei een woedende Thunberg. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) reageerde ironisch: “Ze lijkt een heel gelukkig jong meisje dat uitkijkt naar een stralende en prachtige toekomst. Zo leuk om te zien!”

Aan het begin van de VN-klimaattop in New York hield de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg een felle donderpreek voor de aanwezige wereldleiders. “Mijn boodschap is dat we jullie in de gaten zullen houden. Dit is allemaal verkeerd. Ik zou hier niet moeten zijn. Ik zou terug op school moeten zijn aan de andere kant van de oceaan. Toch komen jullie allemaal naar ons jonge mensen voor hoop. Hoe durven jullie”, zei een woedende Thunberg.

“Hoe durven jullie?”

“Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden. En toch ben ik een van de gelukkigen. Mensen lijden. Mensen gaan dood. Hele ecosystemen storten in elkaar. We staan aan het begin van een massale uitsterving en het enige waar je over kunt praten is geld en sprookjes over eeuwige economische groei”, zei de 16-jarige klimaatactiviste. “Hoe durven jullie!”

“Jullie laten ons in de steek. Maar de jongeren beginnen jullie verraad te begrijpen. De ogen van alle toekomstige generaties zijn op jullie gericht. En als jullie ervoor kiezen om ons in de steek te laten, zeg ik: We zullen jullie nooit vergeven”, waarschuwde Thunberg.

Trump: “Zo leuk om te zien!”

Wie onverwacht zijn opwachting maakte op de klimaattop was de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). Hij reageerde via Twitter op de speech van Thunberg. “Ze lijkt een heel gelukkig jong meisje dat uitkijkt naar een stralende en prachtige toekomst. Zo leuk om te zien”, klinkt het ironisch.