Omstreeks 03u40 is een handgranaat geëxplodeerd in de Guldensporenstraat in Borgerhout. Volgens Het Laatste Nieuws zou familie El H. het doelwit geweest zijn. De El H.-clan heeft een belangrijke rol in het Antwerpse drugsmilieu volgens politie en gerecht. Meerdere wagens en gevels werden beschadigd door de ontploffing. Er vielen geen gewonden.

De Antwerpse politie bevestigde het voorval deze ochtend vroeg reeds. “Het is nog donker op dit moment, maar wij kunnen nu al zien dat er vier auto’s en drie gevels zijn beschadigd door de inslagen van de granaat”, zo vertelt woordvoerder Willem Migom via Het Laatste Nieuws. “Wij hebben de straten afgesloten. De gespecialiseerde technische politie komt ter plaatse voor sporenonderzoek.” Ontmijningsdienst Dovo, het labo, de federale gerechtelijke politie en een onderzoeksrechter kwamen reeds ter plaatse om het nodige onderzoek te organiseren.

Mocromaffia teistert Antwerpen

Het is niet de eerste maal dat er in dezelfde straat een granaat ontploft. Eind 2016, bij de start van de drugsoorlog in Antwerpen, werd er eveneens een granaat ingezet. Een auto werd toen vernield. De eigenaar – een 91-jarige buurman – had niets te maken met de feiten. Twee weken later werd de gevel van de El H.-clan ook nog beschoten met een kalisjnikov-aanvalswapen. Hierna werd om de hoek met de Zwarteleeuwstraat een verborgen camera geplaatst, die echter helaas al weer werd weggehaald. Het bredere cameranetwerk kreeg wel een update; de kans dat de bommenlegger werd gefilmd is dus groot.

De clan El H. is berucht in de onderwereld en zou een belangrijke rol spelen in de drugs- en onderwereld in Antwerpen. Mohamed El H. was zo destijds de rechterhand van Abdelkader Bouker ‘De Jood’, die midden 2016 werd ontvoerd. Bouker werd echter nooit teruggevonden.

De gewelddadige drugsoorlog teistert Antwerpen nu al jaren. Eind 2017 bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 dan weer nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Criminele bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘Mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren de lucratieve en clandestiene drugshandel in de havenstad, maar liggen in conflict over de controle van de toevoer via de haven.