CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert heeft zijn eigen analyse klaar van de verkiezingsnederlaag van zijn partij. Concreet moeten de christendemocraten, volgens de West-Vlaming tenminste, “evolueren naar een centrumrechtse traditionele volkspartij”.

Na de forse verkiezingsnederlaag – de christendemocraten verloren zo’n kwart van hun kiezers – werd er een interne werkgroep opgericht, de zogenaamde ‘twaalf apostelen’. In een lijvig rapport leverden de twaalf partijleden forse kritiek op de kopstukken, communicatie en structuren. Over de ideologische component van CD&V was men echter relatief mild. Opvallend, want op sociale media was vaak te lezen dat het verlies van CD&V voor een belangrijk stuk te wijten was aan de eerder linkse positie die men afgelopen legislatuur innam.

Vlaamser, rechtser, CD&V?

Bogaert, die tot de afgekalfde rechterflank van de partij behoort, werkte aan zijn eigen analyse. Zo moeten de christendemocraten volgens hem niet meer mikken op het centrum maar “evolueren naar een centrumrechtse traditionele volkspartij”. Het CD&V-Kamerlid formuleert ook een batterij aan behoudsgezinde voorstellen in die richting. Zo moet er meer respect voor tradities komen, is kernenergie essentieel om de CO2-uitstoot te laten dalen en moet de kwaliteit in het onderwijs gegarandeerd blijven. 

Opmerkelijk: Bogaert stelt zich kritisch op tegenover de ‘liberale democratie’. Hoewel deze in bepaalde aspecten succesvol is, merkt Bogaert op dat er meer kritiek komt “op het streven van de [liberale democratie] naar een samenleving waar bestaande grenzen, de natuur, ervaring uit het verleden, religie, tradities, normen en waarden minder en minder van tel zijn”, zo luidt het. “CD&V moet zich kritisch opstellen ten aanzien van de [liberale democratie] en er niet onnadenkend mee opstappen. Of het nu links- of rechts […] is, het is een liberaal project gebleken en geen project van echte vrijheid”, klinkt het.

De vraag is of Bogaert deze visie, als kandidaat-voorzitter van de christendemocraten, binnenkort ook gaat uitdragen. Zelf laat hij tegenover BELGA nog niet in zijn kaarten kijken. Eerder, tegenover de Krant van West-Vlaanderen, stelde Bogaert dat – wanneer huidig voorzitter Wouter Beke vertrekt – er een kans bestond dat hij zich kandidaat zou stellen. “Ik denk dat ik daar klaar voor ben en ik geloof dat de rol van partijvoorzitter mij zou liggen”, stelde de West-Vlaming toen. 

Lees meer:

Na dramatische verkiezingsnederlaag: CD&V heeft analyse klaar