Leden van Vlaams Belang en de rechtse actiegroep Voorpost hebben zaterdagmiddag betoogd tegen de heropening van een asielcentrum in Leopoldsburg. Naast meer dan 100 actievoerders waren ook enkele nationale kopstukken aanwezig. “Bespaar op asiel, niet op eigen mensen”, klonk het bij de actievoerders.

Aangezien alle asielcentra momenteel volzitten, moet de federale overheid op zoek naar nieuwe plaatsen om onderdak te bieden aan asielzoekers. Zo viel het oog van Fedasil op een locatie in het Limburgse Leopoldsburg aan het kwartier Moorslede. In 2015 fungeerden die gebouwen al eens als centrum voor asielzoekers, maar na een jaar was er geen nood meer aan de opvangplaatsen en besloot men het centrum te sluiten. Door het huidige nijpende tekort aan plaatsen ziet Fedasil zich evenwel genoodzaakt het centrum te heropenen. Zo’n 500 asielzoekers zouden er onderdak moeten krijgen.

De keuze voor Leopoldsburg stootte echter op protest van de lokale Vlaams Belang-afdeling. “De inwoners zien het asielcentrum niet graag komen, in 2015 was er veel overlast en criminaliteit”, klinkt het bij lokaal VB-voorzitter Chantal Nagels.

Dewinter: “Asielcentrum Leopoldsburg kost 1 miljoen euro per jaar”

Zaterdag verzamelden meer dan 100 leden van Vlaams Belang en Voorpost om te betogen tegen de heropening van het asielcentrum. Ook enkele nationale kopstukken zoals Filip Dewinter en Chris Janssens waren aanwezig. “We hadden een dertig, veertig mensen verwacht, maar het zijn er drie keer zoveel geworden”, zegt Dewinter tegenover Het Laatste Nieuws. “Een groot succes, dat toont hoe groot de verontwaardiging is.”

Volgens de rechts-nationalistische partij moet er dringend bespaard worden in het asielbeleid. “Zo’n asielzoeker kost gemiddeld 2.000 euro per maand, doe dat maal 500 bewoners, en je zit aan 1 miljoen euro per jaar”, klonk het verder. Voor dat geld kunnen volgens Dewinter twintig vluchtelingen in hun eigen land of regio worden opgevangen. “Bezuinig op asiel en sluit de grenzen”, stelde het Antwerpse VB-kopstuk nog.

Lees ook:

Asielaanvragen in België opnieuw fors gestegen dit jaar