Een Belgische F-16 is deze voormiddag neergestort. Dit in de buurt van Lorient, Bretagne. Dat is in het westen van Frankrijk. Het toestel zou een tweezitter zijn, meldt BELGA. De twee piloten zouden gebruik gemaakt hebben van hun schietstoel. Volgens de Franse autoriteiten zijn beide piloten in leven. Eén van de twee is echter lichtgewond. Het gebruiken van de ejectiestoel is bijzonder gevaarlijk en kan ernstige medische complicaties met zich meebrengen. Vaak gebeurt het dat piloten nooit meer kunnen vliegen.

Aanvankelijk rapporteerde Defensie dat de piloten ongedeerd waren. De lokale krant Ouest-France meldde echter dat één piloot overleed na het raken van een hoogspanningslijn. De krant wijzigde dat bericht later evenwel naar “gewond”. De Franse autoriteiten stellen nu ook dat de piloten nog in leven zijn. De crash vond plaats tijdens een training die deels in Frankrijk wordt gehouden. Het toestel was opgestegen in Florennes en was op weg naar de marineluchtmachtbasis Lann-Bihoué in Bretagne.

Onderzoek moet meer klaarheid brengen over crash F-16

Een ooggetuige liet weten dat de jet nog een huis raakte voordat het neerstortte. “Mijn vrouw was thuis en hoorde een enorme explosie, gevolgd door een tweede. Ze is meteen naar de tuin gelopen en zag het brandende vliegtuig”, aldus de getuige. “De vleugel van het vliegtuig heeft een deel van ons dak vernield. De bomen in onze tuin stonden in brand.” De buurtbewoners zijn inmiddels allemaal geëvacueerd.

Een onderzoeksteam van het Air Safety Directorate (ASD) van Defensie zal zich ter plaatse begeven om samen met de Franse autoriteiten de oorzaken van het ongeval te achterhalen.

Ongeveer een jaar geleden werd nog een Belgische F-16 vernield door eigen vuur. Tijdens een onderhoud werd per ongeluk het boordkanon afgevuurd waardoor één toestel explodeerde en twee andere F-16’s werden beschadigd.