Wouter Beke (CD&V), de nieuwe – aftredende – minister van Economie, heeft stokken in de wielen van het Italiaanse farmabedrijf Leadiant gestoken. Zij wilden voor een doosje pillen tegen de zeldzame ziekte CTX maar liefst 14.000 euro vragen. Maar die woekerprijs moet nu door vier gedeeld worden, schrijft Het Laatste Nieuws.

Eerder dit jaar trokken de ouders van de zieke Jean-François Magnus (27) aan de alarmbel. Leadiant zou voor het medicament CDCA de prijs voor de 335ste keer verhogen, goed voor een kost van 12.750 euro voor een maandbehandeling. “Overheid, doe iets!”, klonk het samen met 9 andere families getroffen door de zeldzame stofwisselingsziekte CTX.

Beke zet Lediant hak

En Leadiant moet nu ook inbinden. Vooraleer de firma de pillen in ons land kon verkopen, moest men immers eerst langs de Prijzencommissie, net als elk ander farmabedrijf. Daar moeten bedrijven een voorstel doen voor een plafondprijs: wat men maximaal zou kunnen vragen. Veelal volgt de commissie die vraagprijs, maar nu werd weerwerk gegeven. De Prijzencommissie adviseerde hierop minister Beke om een maximumprijs van ‘louter’ 3.650 euro per doosje pillen toe te laten.

“Het is onaanvaardbaar dat Leadiant woekerwinsten probeert te maken op de kap van patiënten”, reageert Beke in Het Laatste Nieuws. “Ik volg het advies van de Prijzencommissie en leg een maximumprijs op die een kwart bedraagt van wat het bedrijf vroeg.”