De federale regering van lopende zaken wil de Belgische bijdrage in de strijd tegen de klimaatopwarming verdubbelen in omvang. Dat zei hij maandag tijdens de Klimaattop van de Verenigde Naties in New York, en rapporteert BELGA. Het nieuws komt er kort na alarmerende berichten over ontsporende begrotingsgaten die naar 12 miljard oplopen tegen 2024. Of Michel zijn geldbelofte kan uitvoeren, valt echter nog te bekijken. Zijn regering heeft geen enkele meerderheid en zal bij de oppositie op zoek moeten gaan naar steun in het parlement.

Premier Michel is bijna weg naar de EU, om op 1 december de nieuwe voorzitter van de Europese Raad te worden, maar dat houdt hem niet tegen om op grote diplomatieke bijeenkomsten Belgisch belastinggeld weg te beloven. “Premier Michel had concrete voorstellen en hij sprak onder meer over een fonds om de armste landen te financieren die proberen de omslag te maken naar groene energie”, zo becommentarieerde Björn Soenens (VRT) Michels woorden op de VN-Klimaattop in New York.

Michel heeft regering noch meerderheid en laat Belgische wantoestand in enkele weken achter voor EU-topjob, maar belooft toch extra Belgisch geld naast ‘innovatie, intelligentie en vastberadenheid’ op VN-bijeenkomst

Los van de interne inspanningen (brandstoftaksen, taksen op energiefacturen, subsidies voor groene energie, lage-emissie-zones enzoverder) draagt België ook elk jaar zo’n 10 miljoen EUR bij aan het Green Climate Fund van de VN. Over de afgelopen vijf jaar droegen ook de gewesten 35 miljoen EUR bij aan dit fonds. Maar Michel wil het federale aandeel nu verdubbelen naar 20 miljoen per jaar, dit voor de vier komende jaren. Maar de vraag is niet alleen met welk mandaat de uittredende Michel – die geen parlementaire meerderheid heeft – dat belooft, maar ook nog of de gewesten wel zullen volgen. De Klimaatcoalitie wil immers dat het totale bedrag voor de komende 4 jaar 160 miljoen euro bedraagt.

Tijdens zijn speech voor de VN had Michel het over een “hartskreet door de jongere generaties gericht aan ons bewustzijn”, enkele uren na het ingestudeerd kwade en toch enge pleidooi van puber-klimaatactiviste Greta Thunberg (16). De klimaatverandering is “de uitdaging van deze eeuw”, aldus nog de premier. Maar “we zullen slagen” en dit “grote obstakel voor de mensheid” overwinnen door ‘innovatie, intelligentie en vastberadenheid’.

Andere landen zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen gingen ook het engagement aan om hun bijdrage te verdubbelen. Verder engageerde Michel ons land ook nog om het Europese doel om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn, te behalen. Dat betekent dat de landen hun uitstoot tot een maximum beperken en de rest compenseren, door bijvoorbeeld bomen te planten.

Lees ook:

Michel – straks EU-president – “woedend” over eigen tekorten