Bart Tommelein (Open Vld), burgemeester van Oostende en Vlaams parlementslid, is kandidaat om Gwendolyn Rutten op te volgen als partijvoorzitter. Dat liet hij weten in ‘Gert Late Night’. “Ik heb daar wel ambitie voor”, zo gaf hij toe. En als hij het doet, gelooft Tommelein tevens dat hij “een goede kans” maakt. Een goede kans is dan misschien nog licht uitgedrukt, want Tommelein zou de steun hebben van behoudsgezinde kleppers als Bart Somers en Patrick Dewael. Daarmee treedt Tommelein naar voren als kandidaat van het establishment binnen zijn partij.

De voorzittersverkiezingen bij Open Vld zijn pas in maart volgend jaar, maar sinds de afgelopen kiesnederlaag in mei van dit jaar rommelt het in de partij. Gwendolyn Rutten moest sindsdien heel wat kritiek slikken, ook vanwege Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk. Die laatste zei dat de liberalen terug naar rechts moeten en Vlaanderen meer hefbomen moet krijgen. Rutten, uitdrager van het progressieve, pro-Belgische liberalisme, liet weten daar niets van te moeten weten. En met Tommelein heeft haar strekking nu ook een duidelijke kandidaat-voorzitter.

Tommelein heeft vertrouwen in zijn eigen kandidatuur en gelooft dat hij een “goede kans” maakt. Inhoudelijk wil hij daar niet op ingaan, maar volgens Het Laatste Nieuws geniet hij de steun van de behoudsgezinde Bart Somers en Patrick Dewael, uitdragers van de progressieve Open Vld-lijn die ook Rutten deelt.

Tommelein kandidaat-voorzitter: Behoudsgezinde, progressieve establishment en donkerblauwe uitdagers maken zich op voor ‘showdown’ binnen Open Vld

Een (nieuwe) clash tussen het establishment binnen de partij rond Rutten en donkerblauwe uitdagers zit er dan ook aan te komen. Francesco Vanderjeugd, de jonge burgemeester uit Staden, was de eerste kandidaat-voorzitter, maar Van Quickenborne liet vorige week weten zijn donkerblauwe geestesgenoot en Kamerlid Egbert Lachaert te steunen als kandidaat-voorzitter. En indien Lachaert zich geen kandidaat wil stellen (Lachaert verloor immers al een voorzittersverkiezing aan Rutten eind 2012, weliswaar met een respectabele 40,6% van de stemmen) wil Van Quickenborne zich desnoods zelf kandidaat stellen.

De onenigheid binnen de Vlaamse liberalen legt een kloof bloot die sinds de kiesnederlaag op 26 mei alleen maar is vergroot. Aan de ene kant van deze kloof staat een landelijke oude ‘VLD’, buiten de grote centrumsteden actief. Aan de andere zijde is er de nieuwe generatie van stedelijke, kosmopolitische en progressieve liberalen. Zij hangen in hippe bars rond in groenpaars Gent, besturen met plezier met Kristof Calvo in Mechelen en lijken toch een toch een beetje op hun plaats op mondiale festivals als Tomorrowland. Als hun iconen dienen Mechels burgemeester Bart Somers, Gents burgemeester Matthias De Clercq, voorzitter Gwendolyn Rutten zelf en zeker ook de grondlegger van deze nieuwe richting: een ‘van gedacht veranderde’ Guy Verhofstadt, ooit nog ‘baby Thatcher’ genoemd wegens zijn rechts-Vlaamse standpunten, maar vandaag virulent anti-nationalistisch.

De lokale oude ‘VLD’ ziet zichzelf dan weer vertegenwoordigd met burgemeesters als Ward Vergote van Moorslede en Filip Anthuenis van Lokeren. Beiden lieten ook hun kritiek al horen na 26 mei. Gezien dit kamp de communicatiekanalen van de partij niet in handen heeft, lijkt de groep echter een minder grote stem te hebben, maar die schijn kan bedriegen. Donkerblauwe figuren uit dit kamp zoals de opzij geschoven Lode Vereeck of Egbert Lachaert worden nu dus gesteund door Van Quickenborne, die aanzienlijke populariteit geniet binnen én buiten Kortrijk. Tommelein zal dus ‘zijn tenen mogen uitkuisen’.

Lees ook:

Open Vld-malaise: Rutten spot met kritiek Van Quickenborne

Van Quickenborne (Open Vld): “Staatshervorming is onvermijdelijk”