Bart De Smet, de topman van verzekeraar Ageas, volgt Bernard Gilliot op als voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen, een van de belangrijkste en machtigste werkgeversorganisaties in België. Dat brengt De Tijd.

Het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen), de grootste patroonsorganisatie van ons land, duidt om de drie jaar een nieuwe voorzitter aan. Bernard Gilliot, manager bij engineeringsbedrijf Tractebel, zal de fakkel doorgeven aan Bart De Smet van Ageas. De transitie zal echter pas echt plaatsvinden op 13 februari. Pas dan zal De Smet de titel dragen van voorzitter.

Wie VBO voorzit, zit normaal ook Groep van Tien voor

Sinds 2009 is De Smet de topman bij Ageas, via AG Insurance de grootste verzekeraar van het land. Hij was reeds vicevoorzitter van het VBO en tussen 2010 en 2014 ook voorzitter van Assuralia, de federale koepel van verzekeringsbedrijven.

Voorzitterschap van het VBO is vooral van symbolisch belang. De belangrijke drukkingsgroep zal in de praktijk en qua dagelijkse werking blijven geleid worden door Pieter Timmermans, die er al sinds 2012 de touwtjes in handen heeft als CEO. Traditie wil echter wel dat de voorzitter van de machtige werkgeverskoepel ook de Groep van Tien voorzit. Dat is het belangrijkste overlegorgaan voor de vakbonden en de werkgeversorganisaties. 

Lees ook:

Timmermans (VBO) lanceert idee “doorstartregering”