Het ‘reddingsschip’ Ocean Viking van Artsen zonder Grenzen is met 182 illegale migranten aan boord op zoek naar een haven om aan te meren. Libië bood aan om de migranten aan boord te laten in een Libische haven, maar dat weigerde Artsen zonder Grenzen. Dat meldt Belga

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië. Sinds het aantreden van de rechtse Italiaanse regering en Matteo Salvini worden zogenaamde ‘reddingsschepen’ met illegale migranten echter geweigerd. Hun modus operandi zou immers de laatste, cruciale schakel zijn in een keten van mensensmokkel, zo argumenteerde hij. 

Koerswijziging Italië

Maar sinds de val van de Italiaanse regering en het aftreden van Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini lijkt er toch een koerswijziging plaats te vinden. Vorig weekend ging Italië er voor het eerst in jaren mee akkoord dat een ‘reddingsschip’ met illegale migranten aanmeerde in een Italiaanse haven. Andere ngo’s hopen nu dat ook zij terug steeds mogen aanmeren aan het Europese vasteland in Italië. 

Het reddingsschip Ocean Viking van Artsen zonder Grenzen bijvoorbeeld kijkt naar Italië voor een oplossing voor de 182 migranten aan boord van hun schip. De afgelopen dagen werden die migranten ‘gered’ voor de kust van Libië, maar het voorstel van Libië om aan te meren in een Libische haven werd geweigerd door Artsen zonder Grenzen. Libië is geen veilige plek, klinkt het. 

Een Europese oplossing is dus de enige optie voor het schip van Artsen zonder Grenzen. Afwachten of Italië haar koerswijziging verderzet.